Politică

Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebui realizat cu maximă responsabilitate

Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituţiei va...

Autor: Ana Petrescu

08.12.2019, 10:22 71

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Constituţiei României în care a afirmat că procesul revizuirii Legii fundamentale trebuie să fie făcut cu maximă responsabilitate pentru a avea o Constituţie modernizată.

„Căderea regimului comunist în decembrie 1989 şi adoptarea prin referendum naţional a Constituţiei din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziţia României către democraţie şi stat de drept autentic. În tot acest proces de maturizare a democraţiei noastre, interiorizarea valorilor constituţionale, crearea unei culturi a constituţionalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiţi cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcţia constituţională într-o realitate practică. Înţelegerea profundă a semnificaţiei şi spiritului textelor constituţionale, buna-credinţă şi loialitatea constituţională presupun un ataşament autentic faţă de principiile Legii Fundamentale”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis, duminică, MEDIAFAX.

Şeful statului a mai spus că a existat un cadru constituţional stabil în România, timp de 28 de ani care a funcţionat ca un liant pentru societate în jurul unor valori comune.

„Cadrul constituţional solid din aceşti 28 de ani a răspuns aspiraţiilor poporului român, funcţionând ca un liant al societăţii în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcţia unui edificiu statal puternic şi eficient”, a explicat Iohannis.

El a precizat că Legea fundamentală e un angajament pentru democraţie, sancţionează derapajele şi menţine echilibrul.

„Constituţia este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democraţie. Constituţia dă sens comunităţii politice, sancţionează derapajele, limitează puterea şi menţine echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt efectiv garantate”, a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că va rămâne „profund dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”.

„A trăi sub protecţia unei constituţii democratice este, poate, unul dintre cele mai de preţ privilegii pe care o societate le poate cunoaşte, iar de înţelegerea literei şi spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei naţiuni”, a conchis preşedintele Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO