Politică

Iohannis spune că acţiunile Rusiei determină o prezenţă avansată a forţelor NATO în flancul estic

Iohannis spune că acţiunile Rusiei determină o...

Autor: Ana Maria Lazăr

12.05.2016, 11:11 87

"Aceste acţiuni care sunt anunţate şi pregătite în Rusia sunt dintre cele care ne fac pe noi să solicităm NATO o abordare echilibrată a flancului estic, dacă vorbim despre partea nordică, unde avem Polonia şi statele baltice şi partea sudică a flancului estic, unde avem România şi Bulgaria. Este evident că acest flanc are nevoie de o abordare echilibrată, asta însemnând că vom avea o prezenţă avansată a forţelor NATO şi în partea de nord a flancului estic, dar e necesară şi în partea de sud a flancului estic", a spus preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenber, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a subliniat că acest lucru nu înseamnă că situaţia va fi similară cu cea din timpul Războiului Rece sau că vor fi staţionaţi sute de mii de soldaţi NATO în estul spaţiului euroatlantic.

"Asta nu înseamnă că vom avea, ca pe vremea Războiulu Rece zeci sau sute de mii de soldaţi staţionaţi pe acest flanc, însă după părerea noastră este nevoie de o prezenţă avansată a forţelor NATO, de exemplu prin exerciţii militare comune, avem foarte multe astfel de exerciţii, tip, ne dorim mai multe", a spus şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit că România a propus şi îşi doreşte o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră, iniţial formată din români, bulgari şi turci.

"În aceeaşi logică, ne dorim şi am propus acest lucru, să avem o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră, care sigur va porni de la riverani, adică noi cu bulgarii şi cu turcii, dar care în perspectivă trebuie să se integreze în abordarea NATO pentru partea sudică a flancului estic", a spus preşedintele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO