Politică

Iohannis:Statul trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi românii, din interiorul şi din afara ţării

Iohannis:Statul trebuie să-i servească deopotrivă pe...

Autor: Ana Maria Lazăr

23.02.2016, 10:31 45

''Îmi doresc ca prezenţa românilor peste hotare să fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate'', le-a transmis el reprezentanţilor românilor din străinătate, prezenţi la Palatul Cotroceni la un eveniment care îşi propune să aducă împreună decidenţi, oameni interesaţi de relaţia cu diaspora şi expertiza unor state cu know-how în această privinţă, potrivit preşedintelui.

Şeful statului le-a propus celor din diaspora un parteneriat ''bazat pe încredere şi scop comun: transformarea României într-un stat poster şi puternic'' şi ''o nouă perspectivă asupra relaţiei dintre stat şi cetăţenii care au ales să trăiască în afara graniţelor ţării''.

''Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi românii, din interiorul şi din afara graniţelor. Convingerea mea este că a valorifica potenţialul românilor din afara ţării înseamnă, de fapt, a crea un cadru propice pentru bunăstarea tuturor românilor", a subliniat Iohannis.

În opinia lui, ''bine angrenată de un stat atent'', diaspora poate deveni o resursă importantă pentru dezvoltarea şi modernizarea României, ''un adevărat capital care poate fi valorificat''.

El a precizat că scopul întâlnirii de la Cotroceni este cel de a pune ''o piatră de temelie la crearea unui nou cadru, în care atenţia faţă de diaspora să devină o prioritate naţională'', ceea ce va trebui transpus în politici publice, programe şi proiecte.

''Noua abordare pe care o propun, de a privi diaspora ca pe o oportunitate, pleacă de la câteva constatări. În primul rând, românii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Acestea reprezintă un capital preţios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puţini români au planuri concrete de întoarcere în ţară. Sunt convins că numărul lor va creşte pe măsură ce se schimbă abordarea statului faţă de cetăţenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată şi pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum'', a mai punctat preşedintele.

El a precizat că este la curent cu faptul că Guvernul va propune o foaie de parcurs care să reflecte importanţa strategică acordată diasporei. ''Deja remarc atenţia purtată informării cetăţenilor despre votul prin corespondenţă, un drept câştigat de românii din afara ţării cu multă trudă. Ştiu că sunt câteva iniţiative ce se pregătesc deja şi, la coagularea lor, le voi supune discuţiei cu înşişi beneficiarii lor, românii care trăiesc astăzi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-şi îndeplini misiunea'', a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului s-a referit la faptul că pentru a răspunde aşteptărilor românilor de a se conecta cu ţara şi de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cât mai multe instrumente online - de la informaţii disponibile în reţea la cursuri şi programe educaţionale şi antreprenoriale sau incubatoare virtuale. ''Avem datoria să le oferim mai mult, şi anume oportunităţi concrete pentru a-i atrage să-şi investească productiv talentul şi resursele înapoi acasă'', a fost mesajul preşedintelui Iohannis.

''Putem valorifica ingeniozitatea şi creativitatea românească şi beneficia cu toţii de transferul de idei şi de proiecte în ambele direcţii, din străinătate către România şi invers. (...) România nu îşi permite să irosească preţiosul capital uman pe care îl reprezintă concetăţenii noştri din afara graniţelor. (...) Nu în ultimul rând, românii de peste hotare sunt importanţi factori de influenţă în ţările gazdă. Proiecţia României în lume depinde în mare măsură de prezenţa, vorbele şi acţiunile fiecăruia dintre ei'', a conchis şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO