Politică

Iohannis va discuta săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, despre MCV

Iohannis va discuta săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, despre MCV

Autor: Valentina Postelnicu

07.01.2015, 10:54 23

Contactat de Gândul, Margaritas Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că Executivul UE nu va avea un comentariu pe acest subiect, până săptămâna viitoare, când preşedintele României, Klaus Iohannis se va întâlni cu noul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, cei doi lideri urmând să discute şi despre MCV.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că unul din obiectivele majore ale sistmului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

”Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a anunţat Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ”toate instituţiile din Justiţie dar şi Parlamentul şi puterea Executivă trebuie să îşi dea concursul pentru ca atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să poată bifa această reuşită”.

Potrivit şefului statului, ”2015 este al optulea an în care România se află sub instrumentul instituit de Comisia Europeană, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

”De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justiţie şi sunt convins că experienţa României va fi fructificată în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeană. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă« instituţională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare”, a mai spus preşedintele Iohannis.

AFACERI DE LA ZERO