Politică

Iohannis: Voi propune tuturor partenerilor să păstrăm obiectivul integrării României în zona euro

Iohannis: Voi propune tuturor partenerilor să păstrăm...

Autor: Catalina Mihai

07.01.2015, 12:44 138

Întrebat cum va influenţa eventuala excludere a Greciei din zona euro trecerea României la moneda comună, preşedintele Klaus Iohannis a explicat că, potrivit Tratatului UE, o ţară nu poate renunţa la euro.

"Au existat anumite cercuri în care s-a discutat despre aceste variante pur ipotetic. Conform Tratatului, nu se poate ieşi din zona euro. Deci, o ţară poate să hotărască când doreşte şi dacă doreşte să devină membră în zona euro, dar decizia e irevocabilă", a declarat, la Adevărul Live, Iohannis, adăugând că nu trebuie create "scenarii apocaliptice", iar grecii nu trebuie puşi sub presiune.

În ceea ce priveşte intrarea României în zona euro, Klaus Iohannis a precizat că îşi asumă acest obiectiv, dar trebuie îndeplinite condiţiile de convergenţă.

"Intrarea României în zona euro este, rămâne şi îmi asum acest obiectiv important al României. Eu vreau ca România să devină membră în zona euro. Dorinţa mea simplă nu este suficientă, trebuie îndeplinite foarte multe condiţii, condiţiile de convergenţă, aici sunt foarte mulţi factori implicaţi, dar lucrurile se rezumă în esenţă, surpriză sau nu, tot la aceleaşi lucruri pe care le-am discutat şi la MCV. Odată ce România devine solidă, stabilă, stat de drept cu o justiţie independentă şi cu o economie funcţională, o să îndeplinim toate criteriile şi atunci depinde de voinţa de a intra sau nu", a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că va propune "tuturor partenerilor să păstrăm acest obiectiv important, european, de a integra România în zona euro, indiferent de ce fac grecii sau ce nu fac" şi că acest obiectiv trebuie urmărit "cu consecvenţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO