Politică

Ion Iliescu a primit NUP in dosarul mineriadei din iunie 1990

13.10.2008, 18:54 24

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost inchis, iar Parchetul instantei supreme a decis neinceperea urmaririi penale impotriva liderului PSD Ion Iliescu, constatand si prescrierea unor serii de fapte penale.

"Activitatea fostului presedinte al Romaniei nu intruneste conditiile legale pentru a putea fi apreciata ca o determinare la savarsirea unei infractiuni si nu are legatura de cauzalitate de natura penala cu ceea ce s-a intamplat in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1990 si in noaptea de 13/14 iunie 1990, respectiv cu evenimentele in cadrul carora au decedat patru persoane si au fost ranite alte trei, prin impuscare.
Pentru existenta participatiei penale sub forma instigarii (proprie sau improprie), este necesar sa existe un instigator si un instigat (autorul faptei). Astfel, in cazul infractiunilor de omor, instigatorul ia hotararea infractionala de a ucide si o transmite, in mod direct sau indirect, instigatului, care trece la comiterea faptei", se arata intr-un comunicat al Parchetului Instantei Supreme, care arata ca patru persone si-au pierdut viata si alte trei au fost ranite in urma unor initiative personale. Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, afirma recent ca dosarul privind mineriada iunie 1990 va fi solutionat in curand, pentru erori in cercetarea acestui caz generalul Dan Voinea fiind verificat de CSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO