Politică

Jean Claude Juncker spune că România este pregătită să adere la Schengen: „România trebuie să fie în spaţiul Schengen”

Jean Claude Juncker spune că România este pregătită...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

11.01.2019, 15:30 546

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, că a purtat numeroase discuţii cu premierul olandez în care l-a informat că România e pregătită să intre în spaţiul Schengen şi că aşteaptă de la acesta progrese în privinţa opiniei privind adeziunea României la Schengen.

„România trebuie să fie în spaţiul Schengen.(...) În permanenţă port un dialog cu Olanda şi cu celelalte ţări, spunând că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Premierul olandez ştie acest lucru şi ştie că aştept de la el progrese în acest sens”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat despre aderarea României la spaţiul Schengen.

Liderul european afirmase anterior că nu vede niciun motiv pentru care unele state refuză adeziunea României la Schengen.

„Aş avrea ca România să intre în spaţiul Schengen. Nu văd niciun motiv pentru care unele Guverne refuză aderarea României la Schengen. Rămân fidel promisiunii de a ridica MCV, cu condiţia să se facă toate efoturile din partea Guvernului. Până la finalul mandatului meu, aş vrea să văd România în Schegen şi cu MCV-ul ridicat”, a completat Juncker.

Şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut joi un apel către statele membre UE care blochează aderarea României la spaţiul Schengen, susţinând că trebuie să îşi modifice poziţia. Acesta a afirmat că adeziunea României şi Bulgariei la Schengen este importantă pentru securitate.

„Principiul solidarităţii va fi aplicat de România şi în adeziunea sa la spaţiul Schengen. Parlamentul European a susţinut întotdeauna ţările în curs de aderare la acest spaţiu. Fac un apel la statele membre care blochează această aderare să îşi modifice poziţia”, a declarat Antonio Tajani, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei Consiliului UE.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi-a exprimat încrederea, în cadrul întâlnirii cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, la care a participat şi liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vor fi înregistrate progrese privind Spaţiul Schengen.

„Preşedintele Senatului a evocat vizita la Bucureşti din mai 2017 a preşedintelui Comisiei Europene, pentru a participa la aniversarea a zece ani de la aderarea României la UE, ocazie cu care acesta a susţinut o alocuţiune în faţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului României, transmiţând o serie de mesaje care continuă să aibă un ecou important în memoria colectivă. Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că la doisprezece ani de la aderare, a venit rândul României de a prezida Consiliul UE, ceea ce este un prilej de îndreptăţită satisfacţie pentru cetăţenii români, din ţară sau cei care trăiesc şi lucrează în alte ţări membre UE. În acest context, următoarele şase luni vor fi caracterizate de o activitate intensă şi dedicată a executivului şi legislativului pentru a gestiona în cele mai bune condiţii responsabilităţile preşedinţiei rotative”, conform unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor remis MEDIAFAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO