Politică

Joita, pentru o zi procuror general la Bucuresti si consul la Strasbourg

04.09.2003, 00:00 66

Peste cateva saptamani fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita va prelua functia de consul general al Romaniei la Strasbourg. Pentru o zi, el a fost atat procuror general cat si consul intrucat decizia de numire a sa intr-o functie diplomatica a fost luata de Guvern inainte ca demisia lui din functia de procuror general sa devina efectiva. Joi, Joita a fost numit consul prin hotarare de guvern. Spre seara, procurorul general se prezenta la poarta Cotrocenilor cu demisia in mana, invocand motive de sanatate. Cu durere in  suflet, presedintele Iliescu i-a ascultat pasul, iar a doua zi a semnat decretul de  eliberare din functie. Sambata, ministrul de externe Mircea Geoana parea ca nu stie de acest montaj. La scoala de vara a tinerilor PSD seful diplomatiei afirma ca lui Joita i s-a "oferit" postul de consul, oferta "este pe masa si ca acum se asteapta raspunsul lui".
Ca lucrurile nu au stat deloc asa o demonstreaza hotararea de guvern, de joi - publicata marti in Monitorul Oficial - de numire la Strasbourg a fostului procuror general, inainte chiar ca el sa-si fi inaintat demisia. Purtatorul de cuvant al MAE Cozmin Dobran ne-a declarat ca ministerul nu are o pozitie fata de aceasta situatie.



Joita, "ambasadorul" romanilor din Alsacia si Lorena
La Strasbourg - unde este si sediul CEDO spre care, prin deciziile pe care le-a luat, fostul  procuror general, a impins sute de romani -  Joita se va ocupa de romanii din Alsacia si Lorena. Purtatorul de cuvant al MAE Cozmin Dobran a spus ieri ca Joita a afirmat ca el nu va reprezenta Romania la misiunea permanenta pe langa Consiliul Europei, unde ambasador este Gheorghe Magheru. Misiunea lui Tanase Joita este de a se ocupa de problemele romanilor din zonele Alsacia si Lorena. Ministerul de Externe spune ca nu are date privind numarul romanilor care traiesc in cele doua foste provincii germane, intrucat acest lucru "depinde de sezon." Asadar, cu cati romani vor fi fiind in Alsacia si Lorena, Joita poate sa se odihneasca linistit si sa iasa la pensie linistit - mai ales ca ieri deputatii au aprobat marirea pensiilor diplomatilor cu pana la 80% din salariu.



Cursuri de diplomatie
Joita nu va pleca la post oricum, ci "pregatit". Dobran a afirmat ieri ca, timp de cateva saptamani Joita va lua lectii de "diplomatie." in MAE. Dobran a precizat ieri ca Joita "va urma niste module la Academia Diplomatica, va avea intalniri la Directia de afaceri consulare  - o pregatire standard pe care primsc toti ambasadorii si consulii care pleca la post". Joita va invata cate ceva despre meleagurile pe care merge sa munceasca - obiceiuri si problemele specifice zonei. Zona nu va avea probleme in a-l cunoaste pe Joita intrucat la Strasbourg - mai ales la Curtea Europeana a Drepturilor Omului - el este un nume extrem de cunoscut. Folclorul spune ca atunci cand portarul de la CEDO vede un roman prin preajma prima vorba pe care i-o adreseaza este: "Si pe tine te-a ars Joita?" Romania a pierdut, pana in prezent la CEDO 46 de procese - valoarea despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca statul fiind de peste doua milioane de euro.
Scolirea lui Joita iese cumva din tipare. De obicei, MAE organizeaza cursuri de pregatire in diplomatie pentru tineri, iar conditiile sunt foarte severe: candidatul sa aiba sub 30 de ani, sa fi absolvit o facultate cu media peste 9 sa stie fluent doua limbi straine, etc. Joita pare a avea aceste atuuri de vreme ce Dobran afirma cu a fost numit consul pentru a imbunatati activitatea reprezentantei romane din zona, condusa in prezent de Pompiliu Celan, diplomat de cariera. Dobran spune ca acestuia din urma nu i se reproseaza nimic, dar a contat faptul ca Joita este jurist, iar un consul are nevoie de pregatire juridica. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO