Politică

Judecătoarea Corina Corbu a fost numită pentru conducerea Instanţei Supreme

Judecătoarea Corina Corbu a fost numită pentru...

Autor: Andreea Smerea

18.07.2019, 15:21 91

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, joi, candidatura judecătoarei Corina Corbu pentru funcţia de preşedinte al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), au anunţat reprezentanţii CSM.

Corina Corbu, singurul candidat pentru conducerea Instanţei Supreme, a fost votată, joi, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru această funcţie. S-au înregistrat şase voturi pentru şi trei împotrivă.

Mandatul actualului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, expiră în septembrie.

Este pentru prima oară când decizia desemnării conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este luată de Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele României fiind exclus din procedură.

CSM a declanşat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Articolul 53 din legea Legea nr. 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede că:

"(1) Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.
(2) Numirea în funcţiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(3) Dispoziţiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplică în mod corespunzător.
(4) Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) îşi pot depune candidaturile pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori preşedinte de secţie, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie a devenit vacantă.
(5) Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedinţilor şi preşedinţilor de secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanţei, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO