Politică

Judecatorii pretind locuinte la preturi mici

25.05.2005, 20:15 19

Patru judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au atacat in instanta ordonanta de urgenta prin care magistratilor li se anuleaza dreptul de a cumpara locuintele de serviciu. Intre timp, la Senat, ordonanta a fost respinsa in comisia juridica, dupa un balotaj, in urma caruia un senator de la Partidul Conservator a inclinat balanta catre opozitie. La sedinta comisiei senatoriale a participat si judecatoarea Lidia Barbulescu, unul din magistratii care au declansat procedura judiciara pentru anularea ordonantei.

Ministrul justitiei Monica Macovei si-a exprimat nemultumirea fata de prezenta judecatoarei in Senat. "La Comisia juridica s-au dus din partea ICCJ sa sustina interese personale unii judecatori care au deja locuinte de serviciu. Am inteles ca doamna Lidia Barbulescu, judecator la Inalta Curte, a fost la Comisia juridica, aflandu-se intr-un evident conflict de interese", a spus Macovei, dupa ce a aflat ca proiectul Guvernului de abrogare a legii respective a fost respins.

"Aici este vorba despre oameni care o duc bine financiar si care au venituri nete de circa 60 de milioane pe luna. Ajungem in situatia de a face favoruri financiare unor oameni care n-au nevoie de asa ceva. Celor mai tineri judecatori si procurori cu salarii mici nu le dam nimic pentru ca cei de la Inalta Curte isi cumpara aceste locuinte", a explicat Macovei.

Surse judiciare au declarat agentiei Mediafax ca printre cei patru magistrati care au contestat in instanta ordonanta se afla vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu, si Victor Pasca Camenita.

Comisia juridica din Senat a respins, ieri, ordonanta care interzice magistratilor sa-si cumpere locuintele de serviciu. Senatorii PNL, PD si UDMR au votat in favoarea proiectului, iar cei PSD impotriva. Cum rezultatul votului a fost un balotaj (trei la trei), abtinerea senatorului Gavrila Vasilescu a fost considerata vot "impotriva".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO