• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Politică

Klaus Iohannis a solicitat ca CNA să emită regulamentul de promovare a campaniei pentru referendum

Klaus Iohannis a solicitat ca CNA să emită regulamentul de promovare a campaniei pentru referendum

Autor: Alexandru Costea

18 mai 2019 40

"Administraţia Prezidenţială a solicitat vineri, 17 mai a.c., în numele Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, Consiliului Naţional al Audiovizualului să îşi respecte propria lege de funcţionare şi să emită decizia privind normele şi regulile de reflectare a campaniei pentru referendum. Deşi Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevede clar că CNA este autorizat să emită «normele şi regulile de reflectare a desfăşurării campaniilor electorale şi a celor pentru referendum», Consiliul nu şi-a respectat această obligaţie legală, deşi intrăm în ultima săptămână de campanie pentru referendum", arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, remis sâmbătă MEDIAFAX.

De asemenea, Preşedinţia a solicitat adoptarea "cu celeritate", a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială, în regim de anunţ de interes public, către televiziunile naţionale şi locale.

"Acest spot are în vedere informarea şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei referendumului", conform sursei citate.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nerespectarea prevederilor legale, precum şi a Constituţiei, este "un abuz".

"Preşedintele Klaus Iohannis consideră că refuzul CNA de a-şi îndeplini atribuţiile îi afectează în mod direct pe cetăţenii României, pentru că dreptul la informaţie este un drept prevăzut şi garantat expres prin Constituţie. Toate autorităţile publice sunt obligate să respecte Constituţia, orice nerespectare a legii, cu atât mai mult a Legii fundamentale, fiind un abuz", conchide comunicatul prezidenţial.

Pe 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc referendumul naţional convocat de Preşedintele României pe tema justiţiei din România. La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236