• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Politică

Klaus Iohannis: Directiva UE privind lucrătorii detaşaţi trebuie îmbunătăţită

Klaus Iohannis: Directiva UE privind lucrătorii detaşaţi trebuie îmbunătăţită

Autor: Mediafax

24.08.2017, 17:38 85

Ioahnnis a afirmat că discuţia legată de ”social dumping” apare tot mai des, însă chestiunea este una tehnică şi trebuie să fie tranşată de specialiştii în domeniu.

”Este foarte important să evităm simplificările inutile în această speţă. Putem să observăm foarte uşor că, în special în Europa de de Vest, nu numai în Franţa şi în altă parte, apare tot mai des această discuţie legată de ceea ce se numeşte «social dumping», adică evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motivează. În acest sens, nu pot să vă spun că sunt pentru sau sunt contra. Sunt foarte multe aspecte, unele dintre ele foarte tehnice, care trebuie discutate de către specialişti. Evident, nu cred că v-aţi imaginat că domnul preşedinte Macron şi cu mine stăm să redactăm un draft al acestei directive”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

”Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt: există, pe de o parte, o mare nemulţumire în Franţa, că sunt lucrători care, aparent, încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem. Pe de altă parte, putem să observăm că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, în Germania, în Spania. Dacă situaţia este aşa, e foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directivă. Este important să vedem aceste nemulţumiri. Pe de o parte, în Europa de Vest, că vin muncitori şi nu sunt toţi declaraţi, pe de altă parte, dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta este legitimă”, a continuat Iohannis.

Şeful statului a explicat că este nevoie de doua directive, una pentru lucrători detaşaţi şi alta pentru transportatori.

”Nimeni nu doreşte să înlăture competiţia sau piaţa liberă. Însă, ceea ce în mod evident se doreşte de exemplu în Franţa, să se evite folosirea unui sistem care are foarte mare deschidere, pentru a eluda plata unor taxe, impozite (...) Ceea ce ne dorim cu toţii sunt o directivă pe detaşare şi o directivă pe transport”, a conchis Iohannis.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: