Politică

Korodi se întoarce la Mediu, pentru un mandat de câteva luni în care ar putea lua decizii importante

Korodi se întoarce la Mediu, pentru un mandat de câteva luni în care ar putea lua decizii importante

Autor: Mediafax

10.04.2012, 14:57 281

Deputatul UDMR Korodi Attila a fost nominalizat să ocupe portofoliul Mediului după demisia colegului său Laszlo Borbely, în mandatul cert de doar câteva luni el urmând să ia câteva decizii importante în probleme sensibile precum proiectul Roşia Montană, aflat la finalul procedurii de evaluare.

Korodi a fost, din 2004 până în 2007, secretar de stat responsabil de integrarea europeană în Ministerul Mediului. În aprilie 2007, odată cu remanierea guvernului Tăriceanu, el a preluat portofoliul ministerului.

S-a remarcat drept un opozant al proiectului minier de la Roşia Montană, fiind autorul deciziei de suspendare a procedurii de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, după ce o instanţă din România a anulat certificatul de urbanism obţinut anterior de companie. Pentru această decizie, Korodi a fost dat în judecată de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), procesul fiind încă în desfăşurare, chiar dacă reprezentanţii companiei au obţinut, între timp, reluarea procedurii. De curând, însă, RMGC a ajuns într-o situaţie aparent similară, fiindu-i anulate o serie de acte pe baza cărora au fost obţinute mai multe documente necesare demarării proiectului.

Odată cu revenirea la Mediu, Korodi ar putea să ia o decizie similară celei din 2008, atunci când a blocat procedura de evaluare. Între timp, Comitetul de Analiză Tehnică din Ministerul Mediului a ajuns aproape de finalul procedurii de avizare, companiei fiindu-i necesar un aviz pentru devierea râului Corna şi alte câteva documente de la Ministerul Culturii, pentru ca apoi să aştepte răspunsul referitor la acordul de mediu.

Mai multe surse politice au declarat, anterior desemnării lui Korodi, că acesta a acceptat nominalizarea pentru portofoliul Mediului, însă a pus condiţia să nu existe presiuni asupra sa în ceea ce priveşte autorizarea proiectului minier din Apuseni.

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) ar urma să ia, în lunile următoare, decizii importante şi în alte chestiuni importante şi controversate precum exploatarea gazelor de şist, însă este puţin probabil ca gigantul petrolier american Chevron, cu interese în această chestiune, să ajungă să aplice pentru avizele de mediu pentru exploatări până la alegerile generale, atunci când, cel mai probabil, mandatul lui Korodi la Mediu în actualul guvern se va termina.

Când a plecat de la Ministerul Mediului, Attila Korodi deţinea un apartament de 61 de metri pătraţi la Miercurea Ciuc şi o Skoda Octavia din 2007, luată cu credit bancar. Tot el avea economii de 11.672 de euro şi credite de aproximativ 29.500 de franci elveţieni. În urma căsătoriei cu Beata, soţia sa, Korodi a obţinut aproape 30.000 de euro, "cadou de nuntă şi economiile soţiei".

Trei ani mai târziu, în iunie 2011, atunci când şi-a depus cea mai recentă declaraţie de avere, Korodi nu mai avea economiile în euro, dar a dobândit un teren la Miercurea Ciuc, în suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi, precum şi alte câteva conturi bancare, unele noi, altele ale soţiei, în care soţii Korodi deţin aproximativ 18.000 de lei şi 2.300 de euro. Între timp, lui Korodi i-au crescut însă şi datoriile, după ce, în 2011, a luat un împrumut pe 30 de ani de la OTP Bank, în valoare de 55.000 de euro, şi un altul, de 54.600 de lei, de la socrul său, Bartalis Lajos.

Korodi Attila îşi construieşte, probabil, o casă, din moment ce a primit de la socrul său şi 30 de metri cubi de lemn pentru construcţie, despre care susţine că provin din pădurea proprie a acestuia şi pe care i-a trecut în declaraţia de avere la rubrica "venituri din alte surse", alături de un alt cadou de 2.000 de euro, primit de la tatăl său, şi de alţi 6.000 de euro care reprezintă "compensare locuinţă primită de la părinţi".

Korodi ajunge din nou la Mediu după ce Laszlo Borbely a demisionat, joia trecută, din funcţia de ministru al Mediului, după ce procurorii DNA au declanşat procedurile de obţinere a avizului Parlamentului pentru a începe urmărirea sa penală. Borbelyy a spus că a luat această decizie deşi nu are motiv şi a precizat că a transmis această decizie premierului, dar şi preşedintelui, cu care a avut o întâlnire.

Deşi la câteva ore de la anunţul DNA susţinea, într-o declaraţie în care nu s-a referit sub nicio formă la posibilitatea demisiei, că aşteaptă să vadă actele din dosar şi reclama că tot ce ştie despre acest subiect ştie din presă, a doua zi, când şi-a prezentat demisia, Borbelyy a declarat că a luat decizia "imediat" de a aflat de cererea procurorilor DNA.

La momentul la care şi-a anunţat demisia, Borbely a subliniat că refuză cu tărie orice fel de acuzaţie pe care o consideră nefondată şi că speră să îşi poată dovedi nevinovăţia.

După demisia de joi a lui Borbely, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a preluat interimatul la Ministerul Mediului. Cu ocazia primirii portofoliului, Ungureanu şi-a elogiat predecesorul şi a spus că îşi doreşte un interimat cât mai scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO