Politică

Laurentiu Baranga, fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, arestat la domiciliu

Laurentiu Baranga, fostul şef al Oficiului Naţional de...

Autor: Laura Buciu

11.10.2020, 15:10 133

Laurentiu Baranga, fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), acuzat de înşelăciune, după ce şi-ar fi falsificat diplome pentru a ocupa funcţii publice, a fost arestat la domiciliu.

Judecătorii au decis, duminică, arestarea la domiciliu pentru Laurenţiu Baranga, fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, acuzat de înşelăciune. Decizia nu este definitivă.

Laurenţiu Baranga a fost reţinut, sâmbătă, pentru 24 de ore la capătul unor audieri care au ţinut ore în şir la locuinţa sa din Râmnicu Vâlcea.

El a demisionat joi, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanţelor Publice.

Înainte de fi numit şef al ONPCSB, Laurenţiu Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Poliţia Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut, sâmbătă, percheziţii la domiciliul lui Baranga, este acuzat că a depus la dosarul de angajare documente falsificate, inducând în eroare mai multe instituţii publice.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente”, au spus reprezentanţii Poliţiei Române.

Poliţiştii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată, respectiv Laurenţiu Baranga, a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Laurenţiu Baranga a fost numit în funcţia de preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor în 4 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO