Politică

Lazaroiu: "Basescu deconteaza criza, dar nici guvernul nu-l ajuta"

Lazaroiu: "Basescu deconteaza criza, dar nici guvernul nu-l ajuta"
15.05.2009, 00:00 47

Daca Guvernul va trece testul crizei, iar economia va incepe sa functioneze, presedintele Traian Basescu va avea prima sansa sa castige alegerile prezidentiale programate la finele lui noiembrie, in cazul in care se va inscrie in cursa, spune consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu intr-un interviu pentru ZF.

Actualul sef al statului nu a decis inca (sau nu o spune public) daca va intra sau nu in cursa electorala, afirmand recent ca decizia sa depinde de performanta economica a guvernului PD-L- PSD pe care l-a impus in urma alegerilor din toamna anului trecut.
Analistii politici spun ca Basescu se afla intr-o situatie dificila, daca este sa te iei dupa sondajele de opinie, pentru ca se afla la mai putin de 40% cota de incredere si scade incontinuu de la inceputul anului.
De ce scade Basescu in sondaje? Pentru ca Basescu "deconteaza" situatia economica, afirma Lazaroiu.
 
"Executivul este si Basescu"
"Executivul este si Basescu. A pierdut procente in ultimele trei luni. Dupa ce s-a format guvernul avea aproape 50% la incredere, deci nu este de vina asocierea cu PSD, semn ca electoratul a inteles argumentele lui pentru un Guvern puternic. Dar situatia economica s-a deteriorat, a scazut puterea de cumparare, cursul leu - euro s-a dus puternic in sus, creditarea s-a blocat", afirma Lazaroiu, care este de profesie sociolog. El spune ca uneori nici Guvernul nu l-a ajutat pe Basescu, pentru ca nu a explicat foarte bine de ce a fost nevoie sa se ia anumite masuri.
"Ei ar fi trebuit sa explice mai mult de ce este nevoie de imprumutul de la FMI si ce s-ar fi intamplat, cat de greu ar fi mers lucrurile, daca nu l-am fi luat. La fel si cu impozitul forfetar. Dupa aceea s-a vazut ca lucrurile au mers spre bine, cursul s-a stabilizat si incep sa fie perspective optimiste, asa spune Guvernul, iar guvernatorul BNR Mugur Isarescu a dat un semnal bun saptamana trecuta, anuntand ca Banca Nationala a taiat jumatate de punct procentual din dobanda cheie la leu", afirma consilierul presedintelui.
Guvernatorul a anuntat saptamana trecuta ca BNR va reduce dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5%. Ca urmare a acestei decizii, dobanzile la depozitele in lei ar trebui sa scada, iar creditarea sa fie reluata.
Anuntul guvernatorului a venit la doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu criticase bancile intr-o emisiune la postul public de radio, afirmand ca nu au facut mare lucru pentru a colabora cu Guvernul pentru relansarea economiei.
 
"Presedintele si guvernatorul Bancii Nationale isi coordoneaza miscarile"
 
De la inceputul anului, presedintele s-a intalnit periodic cu bancherii, care si-au luat angajamentul de a participa la relansarea economiei prin creditare. Isi coordoneaza, asadar, iesirile publice guvernatorul BNR Mugur Isarescu si presedintele Traian Basescu? Da, spune consilierul presedintelui. Nu neaparat iesirile publice.
Presedintele si guvernatorul au o buna colaborare, se consulta destul de des, nu numai in ocaziile oficiale, afirma Lazaroiu.
El explica ca anuntul presedintelui privind nevoia de un imprumut extern (Basescu a fost primul oficial roman care a spus, la finele lui ianuarie, ca este nevoie de 6-7 miliarde de euro de la Comisia Europeana) a venit dupa ce Guvernul, FMI si agentiile de rating au transmis semnale privind deteriorarea situatiei economice. "Existau informari o data la cateva zile si in urma discutiilor cu celelalte institutii s-a conturat solutia acestui credit. Situatia economica era foarte grea, dupa dezmatul liberalilor. Trebuie sa fii un guvern foarte slab sa ai crestere economica de 8% si deficit de 5%. Au fost niste momente foarte grele pentru guvernul lui Emil Boc, pentru ca, la un moment dat, ajunsesera foarte aproape sa nu mai aiba bani sa plateasca salariile si pensiile."
Multi dintre criticii lui Basescu afirma ca actualul sef al statului nu are cu ce sa se prezinte la bilantul mandatului. Ce proiecte a dus la capat presedintele in ultimii cinci ani?
"Cine spune ca nu s-a schimbat nimic de cand Basescu este presedinte este rauvoitor! Numai daca te gandesti la Justitie, ca tot se vorbeste zilele astea, cine isi imagina acum 4 ani si jumatate ca inalti demnitari ai statului roman, fosti premieri, ministri in functie, primari, parlamentari, pot fi anchetati in dosare de coruptie? Da, sunt inca multe de facut in Justitie, dar ceea ce a facut presedintele, faptul ca a sustinut institutiile in reformarea Justitiei este un pas important. Apoi este libertatea presei, care a fost garantata incepand cu mandatul lui. Nu cred ca va mai indrazni cineva sa supuna presa terorii la care a supus-o regimul Nastase", spune consilierul presedintelui. "Apoi au mai fost consensul pentru Kosovo, pactul pentru educatie, care au fost sprijinite de toate partidele." "Pana la finele anului, mai sunt de adoptat cateva proiecte importante care au fost sustinute de presedinte: legile descentralizarii, salarizarea unica, codurile penal si civil si cele de procedura penala si civila. Mai sunt sase luni in care aceste proiecte mai pot fi adoptate. Intrebarea este cine ar fi putut sa isi asume aceste schimbari sau cine dintre Mircea Geoana sau Crin Antonescu ar fi putut sa fie un presedinte la fel de bun ca Traian Basescu. Aceasta ar trebui sa fie intrebarea in timpul campaniei electorale."
S-a mai spus despre actualul sef al statului ca este o persoana care se hraneste din conflicte. "Dimpotriva. Daca ne gandim numai cand a format cele doua guverne, in 2004 si in 2008, a dovedit contrariul. In 2004 a reusit sa atraga PUR, un adversar cunoscut, de partea majoritatii in jurul Aliantei D.A., iar in 2008 a invitat la guvernare pe dusmanul presedintelui, PSD-ul", sustine Lazaroiu.
 
"Anul 2009 va fi judecat cat un intreg mandat"
El spune ca 2009 va fi judecat de electorat "cat un intreg mandat", diferit de ce s-a intamplat in perioada 2004-2008: "Avem acest context al crizei economice, iar presedintele si-a asumat aceasta majoritate, dificila din punct de vedere ideologic, intre un mare partid de dreapta si un mare partid de stanga, cu doua mari obiective sa trecem de perioada de criza si sa nu sacrificam reformele in numele crizei de dragul anului electoral".
Deci Basescu, daca va intra in cursa pentru un al doilea mandat, va trebui sa dea in primul rand socoteala pentru modul in care a fost gestionata criza economica, dupa ce perioada 2004-2008 a fost asociata unei alte epoci, de crestere economica, spune consilierul sau.
 
"Alianta PD-L-PSD, un castig atat pentru Basescu, cat si pentru social-democrati"
A fost guvernul PD-L cu PSD cea mai buna solutie de guvernare avand in vedere tensiunile care ies acum la vedere?
Da, spune Sebastian Lazaroiu: "Alianta cu PSD este atat un castig pentru presedinte, cat si un castig pentru PSD".
Totusi, spune el, conflictele din ultima perioada nu fac bine nimanui. PD-L a avut un start agitat de campanie, liderii importanti ai partidului intre care Vasile Blaga, Cezar Preda sau Theodor Stolojan, invitand ministrii PSD afara din Guvern daca nu le convin deciziile luate la Palatul Victoria, pe fondul controverselor legate de impozitul forfetar.
"A fost prea multa adrenalina in debutul campaniei electorale. Campaniile se fac cu muschi si creier. PD-L si PSD au dovedit ca au cam aceeasi masa musculara, pentru ca s-au infruntat deja in doua competitii electorale. Va castiga cine arata ca are creier", a spus Lazaroiu, care a explicat ca va castiga acel partid care va arata ca este preocupat de problemele guvernarii, nu cel care cauta scandalul.
Pana acum, remarca el, PSD a fost sursa scandalurilor in coalitie, nu PD-L, care a fost un partener decent de guvernare.
Cat despre sansele partidului lui Basescu sa castige alegerile, consilierul presedintelui spune ca PSD si PD-L sunt umar la umar in sondaje, ca si la parlamentare. "Exista sansa sa ia cu un europarlamentar mai mult decat PSD." El nu a detaliat, dar strategii partidului explicau recent ca chiar daca intre PSD si PD-L ar fi o diferenta de un procent, de 30% fata de 29%, numarul de europarlamentari ar fi acelasi, 12, iar PD-L o va avea si pe Elena Basescu, fiica presedintelui, care are mari sanse sa ia mandatul, iar a doua zi dupa alegeri se va inscrie in PD-L.
 
Dilemele turului doi la prezidentiale
Reporter: Mai poate rezista guvernul PD-L - PSD si cat?
Sebastian Lazaroiu: Poate rezista, in masura in care nu va ceda tentatiilor populiste. Iar pana acum PSD, care este adeptul unor masuri de stanga, a fost prudent si a ramas solidar cu masurile de austeritate luate de guvern.
 
R.: Daca Traian Basescu intra in cursa prezidentiala si va castiga, se poate schimba coalitia la guvernare?
S.L.: E posibil. Nu se stie ce se poate negocia intre cele doua tururi de scrutin. Pentru ca vor fi cu siguranta doua tururi de scrutin.
 
R.: Ce sanse are Traian Basescu sa castige alegerile?
S.L.: Daca va candida, va castiga, iar contracandidatii sai, Mircea Geoana si Crin Antonescu, vor fi in fata unui adevarat paradox. Pentru cei doi, Geoana sau Antonescu, varianta ideala va fi sa nu intre in turul doi. Caci, daca intra in turul doi, ei nu mai au apoi ce negocia cu Traian Basescu (in perspectiva formarii unui nou guvern - n.n.). Daca intri in turul doi, nu mai ai ce sa negociezi cu Traian Basescu.
 
Sebastian Lazaroiu, 39 de ani
 
  • Este consilier prezidential in Departamentul de Planificare si Analiza Politica din 2007
  • Tine la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative un curs de comunicare politica si unul de marketing si sondaje de opinie
  • A absolvit sociologia la Universitatea Bucuresti si are un master in politologie
  • A fost director la Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS SA intre 2002 - 2007
  • A realizat in 2003 sondajul de opinie pe baza caruia au fost impartite locurile pe listele electorale in Alianta D.A. PNL-PD

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO