Politică

Leonard Orban, noul ţar al Fondurilor Europene

Ce va face Leonard Orban în funtea Ministerului Fondurilor Europene

Autor: Iulian Anghel

09.09.2011, 13:04 1952

Consilierul prezidenţial Leonard Orban (50 de ani), şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Preşedinţiei, fost comisar european, a explicat recent pentru ZF cu ce ar urma să se ocupe noul minister al fondurilor europene în fruntea căruia ar urma să fie desemnat.

Potrivit lui Orban, viitorul ministru va avea rolul de a coordona absorbţia fondurilor, programele operaţionale urmând să rămâne în cadrul ministerelor de linie implicate în atragerea banilor europeni.

Ministrul şi Ministerul vor gestiona şi coordona problemele care se întâlnesc la toate programele operaţionale. Ministrul va fi interfaţa între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Bruxelles, fără să se implice strict în derularea punctuală a programelor.

Potrivit ministrului, principala problemă a absorbţiei fondurilor o reprezintă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, achiziţiile publice făcute cu banii UE.

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a blocat fonduri nerambursabile în valoare de 800 mil. euro pentru proiecte din Programul Operaţional Regional (POR) în urma unor misiuni de audit care au constatat nereguli pe achiziţiile publice în cazul a 43 de proiecte (din 124 verificate) finanţate de UE. Neregulile au fost înregistrate în judeţele Teleorman, Buzău, Tulcea şi Ilfov.

Slaba absorbţie a fondurilor europene ar putea avea drept consecinţă tăierea de fonduri în exerciţiul financiar multianual 2014 - 2020, a admis Leonard Orban.

Doar 4% din cei 19 mld. euro destinaţi României ca fonduri structurale au fost rambursaţi până în prezent de Bruxelles în contul cheltuielilor pentru programele cu banii europeni.

Guvernul a blocat în vară trimiterea facturilor spre decontare la Bruxelles până la finalizarea unei analize interne a derulării proiectelor.

Orban spune că o absorbţie mai bună a fondurilor se va vedea cam într-un an de la înfiinţarea noului minister.

Exasperată de rata mică de absorbţie a fondurilor UE, Comisia Europeană a decis la începutul lui august ca pe programele europene care cre­ază valoare, acumulare şi lo­curi de muncă prefinan­ţa­rea na­ţională obligatorie în cazul Ro­mâniei şi al altor cinci state UE să scadă la 5% de la 15%, iar cea a Bruxelles-ului să crească la 95%, ceea ce înseamnă că statul sau companiile vor plăti mai puţin, iar UE mai mult. Acest lucru ar trebuie să impulsioneze atragerea fondurilor nerambursabile având în vedere că problema confinanţării naţionale tinde să devină îngrijorătoare pentru România.

Ministrul dezvoltării Elena Udrea a anunţat astăzi că Ministerul Fondurilor Europene va fi înfiinţat în luna octombrie, iar cel mai probabil va fi condus de Leonard Orban. Un anunţ similar fusese făcut joi de purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO