Politică

Liberalii cred ca Basescu este, de fapt, prim-ministru

15.09.2006, 19:23 12

Liberalii sustin ca presedintele Traian Basescu, incalcand Constitutia, i-a subminat atributiile premierului Calin Popescu-Tariceanu, drept urmare, spun ei, PNL trebuie sa se disocieze de actele sefului statului, de partidul acestuia, PD, si de politica antidemocratica a celor de mai sus.
"Traian Basescu nu ne mai reprezinta", a declarat ieri liderul deputatilor PD, Crin Antonescu, in numele colegilor sai.
Antonescu a facut o declaratie surprinza-toare afirmand ca seful statului este, de fapt, cel care conduce Guvernul: "Traian Basescu detine puterea executiva si conduce Guvernul Romaniei. In raport cu Constitutia acest lucru nu este posibil".
Argumentele lui Antonescu, candva un adversar intern al lui Tariceanu: premierul nu mai stabileste componenta Guvernului, intrucat atunci cand numeste un ministru presedintele nu-l investeste (cazul lui Victor Paul Dobre); premierul nu mai are controlul asupra membrilor Cabinetului intrucat nu este consultat in momentul in care seful statului suspenda un ministru (cazul Teodor Atanasiu). Ceea ce ii nelinisteste pe liberali este, dupa cum sustine Antonescu, "vanatoarea declansata de Palatul Controceni si bratul sau politic, PD", impotriva liberalilor. Drept urmare, sustine el, decizia deputatilor liberali este "disocierea de Traian Basescu", nemaiputand exista nicio colaborare intre partid si Administratia Prezidentiala in cazul in care presedintele continua sa isi depaseasca drepturile constitutionale.
Disensiunile in privinta impartirii puterii administrative (constitutional, ea este impartita intre primul-ministru si presedinte) sunt vechi, dar au reaparut in ultima perioada si au fost exacerbate dupa suspendare, la inceputul saptamanii, a lui Teodor Atanasiu.
Conform prevederilor constitutionale, in ceea ce priveste cazul ministrului Atanasiu, Traian Basescu se incadreaza in limitele acestora, avand dreptul de a dispune suspendarea din functie a unui membru al Guvernului in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva acestuia. Insa liberalii cred ca Tariceanu trebuia consultat (Basescu il putea suspenda pe Atanasiu, dar la fel de bine putea sa nu-l suspende) si amintesc ca episodul Atanasiu nu este singurul in relatia tensionata dintre reprezentantii puterii executive (premier-presedinte). "Subminarea autoritatii institutiilor statului" s-a petrecut in repetate randuri, spun liberalii. Crin Antonescu a facut referire la cazul Victor Paul Dobre, cand premierul l-a nominalizat pentru functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul (in locul lui Bogdan Olteanu, ajuns presedinte al Camerei), insa Traian Basescu a refuzat sa semneze decizia de numire in functie a acestuia.
Analistul politic Daniel Barbu afirma ca reactia liberalilor este ceva firesc, Traian Basescu "suspendand un ministru din motive derizorii, fara sa fie vorba de atingeri aduse sigurantei nationale". Barbu considera ca pozitia lui Crin Antonescu este una justificata atunci cand se refera la o anumita incalcare a autoritatii premierului de catre pesedinte, Basescu "interpretand constitutia ostil fata de PNL".
"Presedintele isi asuma un soi de drept implicit de cenzura, sugereaza, refuza nominalizari, la limita Constitutiei s-au chiar peste aceasta limita", a explicat Barbu.
Grupul parlamentar PNL din Camera Deputatilor a anuntat ca nu va mai colabora cu PD decat pentru adoptarea legilor privind integrarea in Uniunea Europeana si cele asumate in Programul de guvernare al Aliantei D.A. Din punctul de vedere al lui Crin Antonescu, premierului Tariceanu ar trebui sa-i arate mult mai ferm lui Basescu pana unde se intind drepturile constitutionale ale presedintelui.
Noua disputa a oferit munitie PC, partid aflat si el in conflict cu seful statului - conservatorii afirmand ca este nevoie pe scena politica de o alta majoritate parlamentara, evident fara PD.
PSD sustine la randu-i ca, dupa raportul Comisiei din 26 septembrie, Alianta se va rupe insa afirma ca social-democratii nu vor participa la formarea unei alte majoritati parlamentare. Presedintele PSD Mircea Geoana a apreciat ieri ca, prin suspendarea ministrului Atanasiu si prin reactia deputatilor PNL la acest gest al presedintelui Basescu, "s-a semnat actul de deces al Aliantei PNL-PD".
Intrebat daca PSD va participa la o eventuala reconfigurare a majoritatii parlamentare, Geoana a raspuns : "Nu, categoric nu".
"Alianta D.A. s-a format ca raspuns la guvernarea social-democrata si daca PNL si PD nu mai pot sau nu mai doresc sa guverneze Romania, atunci singura varianta legitima pentru un nou inceput si o noua guvernare sunt alegerile", a argumentat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO