Politică

Liberalii ii sustin pe ministrii lui Tariceanu din ce in ce mai contestati

Liberalii ii sustin pe ministrii lui Tariceanu din ce in ce mai contestati

Click pentru imaginea marita

02.07.2007, 17:55 9

Sefii PNL au acordat, la finele saptamanii, un vot de incredere tuturor ministrilor liberali, in conditiile in care o parte dintre ei au o presa extrem de nefavorabila, iar Guvernul, in ansamblul sau, este obligat sa faca compromisuri cu opozitia pentru a supravietui.
In urma acestui vot premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ca PNL va pleca de la guvernare doar daca nu-si mai poate duce la capat programul si afirma ca nu face compromisuri: "Cat timp nu vom face compromisuri, vom sta la guvernare. Cota unica, de exemplu, daca ni s-ar cere sa renuntam sau daca Parlamentul ar impune acest lucru, Guvernul demisioneaza".
La finele saptamanii prestatia a doi ministri ai Cabinetului si chiar a premierului a fost criticata de adversarii liberalilor, in principal de PLD si PD, dar si de PSD.
Cu social-democratii disputa a plecat de la controversata masura de majorare a pensiilor, premierul sustinand ca meritul acestui lucru este al Guvernului, in vreme ce Mircea Geoana, seful PSD, atribuie partidului sau demersul. Trebuie spus ca, initial, Guvernul a respins varianta majorarii pensiilor in cuantumul cerut de opozitie, iar proiectul, asa cum a fost el votat saptamana trecuta de Camera Deputatilor, este al PSD.
In ceea ce ii priveste pe ministri, doi dintre acestia - cel al justitiei Tudor Chiuariu si cel de externe Adrian Cioroianu - au fost criticati pentru prestatia lor. Impotriva unui alt ministru - cel al agriculturii Decebal Traian Remes - a fost adoptata in Camera Deputatilor o motiune simpla. Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a scapat de motiune, dar asta doar pentru ca senatorii (una dintre motiunile impotriva sa a fost depusa la Senat) au lipsit. Patru motiuni au fost depuse in ultimele saptamani impotriva ministrului agriculturii si celui al sanatatii.
In fata acestui val de contestari, liderii PNL au acordat, in sedinta Delegatiei Permanente a formatiunii, un vot "concludent" pentru sustinerea tuturor ministrilor liberali, dupa cum a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu si totodata presedinte al partidului.
"Am pus problema sustinerii Cabinetului Tariceanu de catre Delegatia Permanenta, iar votul a fost unul concludent - numai trei abtineri, restul in favoarea echipei. Astfel, toti ministri se bucura de sustinerea partidului si de increderea mea", a declarat Tariceanu.
Potrivit unor surse liberale, citate de Mediafax, la vot s-au abtinut Radu Stroe, Vlad Moisescu si Ioana Costescu, vicepresedintele PNL sector 1.
Liderul liberal a adaugat ca, in pofida votului Delegatiei, nu va "desconsidera" modul in care este perceput fiecare ministru.
Or, perceptia asupra unora dintre ministri nu este una dintre cele mai bune.
La finele saptamanii, ministrul de externe Adrian Cioroianu a confundat, la o reuniune internationala, Georgia cu Azerbaidjanul, iar greseala a fost corectata de purtatorul de cuvant al Externelor. PD a taxat rapid aceasta scapare si, prin vocea deputatului Daniel Buda, a sugerat ca ministrul ar trebui sa demisioneze.
In ceea ce il priveste pe Chiuariu, acesta a fost acuzat de presa ca a cerut Comisiei Europene sa stearga din raportul publicat saptamana trecuta referirile pozitive la Departamentul National Anticoruptie, cu care este in conflict. Chiuariu s-a aparat afirmand ca nu avea cunostinta de continutul documentului, el fiind elaborat de specialistii din minister. Insa acest lucru nu a impiedicat PD si PLD sa-i ceara demisia.
In ceea ce priveste guvernarea, Tariceanu a sustinut la finele saptamanii ca va ramane la Palatul Victoria cata vreme nu va fi silit sa faca "compromisuri".
In acest context, Tariceanu a mai sustinut ca, "in limitele jocului democratic", Executivul va negocia cu toate formatiunile politice reprezentate in Parlament. Mai mult, el a afirmat ca relatiile cu PD vor fi reluate, in momentul in care democratii vor fi condusi de oameni care stiu sa se tina de cuvant si l-a laudat pe Vasile Blaga.
Guvernul poate sta linistit pana la toamna, intrucat Parlamentul este in vacanta si nu poate aparea o motiune de cenzura. Pe fondul acestei acalmii vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat categoric ca PNL poate face fata oricand unor motiuni de cenzura initiate de PSD sau de orice alt partid aflat in opozitie "cu cugetul curat si cu sufletul impacat".
Intrebat ce crede despre posibilitatea ca PSD sa initieze, in toamna, o alta motiune de cenzura, vicepresedintele PNL a declarat: "suntem deja obisnuiti cu aceasta situatie".

Razvan Ungureanu, cap de lista la europarlamentare

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca secretarul general al PNL, seful campaniei partidului pentru euroalegeri si fostul ministru de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va fi "numarul unu" pe lista de candidati liberali pentru Parlamentul European. In ceea ce priveste criteriile de alegere a candidatilor PNL pentru europarlamentare, Tariceanu a sustinut ca acestia trebuie sa fie "capabili la nivel european" si "cu o conduita ireprosabila".
Intrebat care va fi principalul adversar al PNL in campania pentru alegerile la Parlamentul European, Tariceanu a sustinut ca este vorba de PSD. Data alegerilor nu este fixata, dar ele se vor desfasura foarte probabil in noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO