Politică

Lideri PSD: Prin amânarea CSAT, Iohannis întârzie banii pentru mame şi pensionari!

Lideri PSD: Prin amânarea CSAT, Iohannis întârzie...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

25.08.2018, 11:12 69

Liderii PSD l-au criticat, sâmbătă, pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru că nu a convocat ”de urgenţă” şedinţa CSAT, aşa cum a cerut Executivul, liderul europarlamentarilor social-democraţi, Dan Nica, afirmând că, prin amânarea CSAT, şeful statului ”întârzie banii pentru mame şi pensionari”.

”Este regretabil că Preşedintele Iohannis îşi face timp pentru participarea la întâlnirea politică a PNL de la Sibiu, dar nu are timp pentru a convoca CSAT. Oamenii trebuie să înţeleagă că rectificarea bugetară, cea care prevede fonduri pentru copii, mame şi pensionari, nu poate fi aplicată fără avizul CSAT. Este clar că vorbim despre rea-voinţă! În fapt, Preşedintele vrea ca rectificarea să se facă fără ca bugetul Administraţiei Prezidenţiale şi bugetele serviciilor să fie afectate. Din cauza ambiţiilor personale ale lui Iohannis, mii de oameni ajung să sufere!”, a declarat Dan Nica, potrivit unui comunicat de presă al PSD..

El susţine că că decizia preşedintelui Klaus Iohannis are consecinţe grave la nivel socio-economic, în condiţiile în care rectificarea bugetară, care are nevoie de avizul CSAT, prevede bani pentru alocaţii, indemnizaţii şi pensii.

Liderul europarlamentarilor PSD mai arată că Preşedintele ”minte” când spune că Guvernul poate face rectificarea fără avizul CSAT.

”Când legea de rectificare prevede modificarea bugetelor serviciilor secrete, este obligatoriu avizul consultativ al CSAT. Guvernul nu poate lua bani de la servicii pentru a-i pune la spitale fără ca bugetul serviciilor să sufere modificări şi nici nu poate finanţa tratamentele medicale fără a modifica bugetele serviciilor. Iar Preşedintele ştie foarte bine aceste lucruri. Este trist că a ales calea minciunii”, mai arată Nica.

Potrivit altor comunicate de presă remise MEDIAFAX, poziţii similare au şi alţi lideri social-democraţilor.

Vicepreşedintele PSD Doina Federovici apreciază că amânarea şedinţei CSAT de către Klaus Iohannis pentru 4 septembrie perturbă grav activitatea economico-socială a României.

„Preşedintele Iohannis aruncă ţara în haos prin amânarea convocării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea avizării rectificării bugetare propuse de actualul Guvern. Klaus Iohannis ignoră urgenţa organizării CSAT pentru măsuri vitale ţării. În schimb, vedem că are timp şi disponibilitate pentru a merge la Sibiu, la o întâlnire de partid o organizaţiei centrale a PNL. Ca să o spun pe româneşte, „Ţara arde, iar baba îşi face campanie electorală”, a declarat senatoarea Doina Federovici.

De asemenea, au dat comunicate cu mesaje similare şi Claudia Ţapardel şi Gabriela Zoană.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat vineri că Guvernul poate să facă rectificări bugetare fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională, însă pe social democraţi îi preocupă mai mult ce face el cu CSAT.

„Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu îmi place să repet aceste lucruri, dar nu pot să găsesc alte calificative. Guvernul îi minte pe români şi guvernează într-un mod pe care pot să îl explic doar ca cinism. Guvernul poate să facă orice rectificare bugetară fără niciun aviz de la CSAT, fără să îmi ceară părerea, cu excepţia zonei de securitate naţională. Citesc astăzi în gazetă că Guvernul nu poate să dea pensii sau salarii, că nu poate să dea bani la şcoli, la spitale, fiindcă eu nu am dat aviz în CSAT. Este o mare minciună. Guvernul poate să facă rectificări pe sănătate, pe educaţie, pe pensii, pe salarii, pe agricultură, însă văd că pe dumnealor nu îi preocupă aceste chestiuni, îi preocupă ce fac eu cu CSAT. Ei, am convocat CSAT, însă Guvernul putea să facă orice rectificare dacă asta se dorea”, a declarat Klaus Iohannis la Sibiu, întrebat dacă prin convocarea CSAT se blochează rectificarea dată de Guvern.

Guvernul a susţinut, vineri, că refuzul preşedintelui de a convoca de urgenţă CSAT pentru avizarea rectificării bugetare afectează negativ economia, după ce şeful statului a convocat şedinţa CSAT pe 4 septembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis convocarea CSAT pentru 4 septembrie, ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO