Politică

Liderul PSD Liviu Dragnea critică modul în care se negociază funcţia de procuror şef european

Liderul PSD Liviu Dragnea critică modul în care se negociază funcţia de procuror şef european

Autor: Petriana Condrut, Mediafax

05.04.2019, 15:15 240

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, la Călăraşi, că funcţia de procuror şef europan, pentru care este nominalizată Laura Codruţa Kovesi, este negociată ca la piaţă, iar cel care va ajunge să deţină funcţia va avea o problemă pentru că se va considera a fi numit politic.

"Pe de o parte ne spun că politicul să nu interfereze şi cer să se oprească ancheta penală şi negociază ca la piaţă funcţia de procuror european şi nouă ne spun să facem cum...E ca vorba: să faci ce zice popa nu ce face popa", a declarat Liviu Dragnea, la Călăraşi.

"Indiferent cine a procuror european, va pleca cu un handicap pentru că nu e rezuzltatul unei analize seriose, ci rezultatul unui proces politic. Decizia va fi politică", a mai spus liderul PSD.

Întrebat de ce nu a contestat PSD procedura de numire a procurorului şef european, Dragnea a declarat: "În această jurisdicţie ne-a băgat domnul Cioloş. (...) Dl Toader credeţi că este tatăl nostru ? PSD nu poate fi captiv guvernului sau lui Toader".

Echipa PE a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în faţa presiunilor Guvernului României şi să îşi reconsidere poziţia faţă de candidatul Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. A patra întâlnire pentru negocieri va fi pe 10 aprilie.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9250
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.7278
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.7274
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.0120