Politică

Lista de semnaturi impotriva gratierii lui Cozma

29.07.2003, 00:00 17



Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Alianta Civica au adresat presedintelui Ion Iliescu o scrisoare deschisa, in care apreciaza ca o eventuala decizie de gratiere a lui Miron Cozma "ar fi nu numai inoportuna, dar chiar primejdioasa pentru Romania".



Precizand ca lista semnatarilor scrisorii ramane deschisa, cele doua organizatii ale societatii civile afirma ca au luat la cunostinta "cu surprindere si ingrijorare" de faptul ca seful statului ar fi dispus sa aprobe gratierea fostului lider al minerilor.



Subliniind faptul ca nu contesta dreptul constitutional al sefului statului de a gratia, autorii documentului prezinta cateva dintre motivele pentru care considera nepotrivita o eventuala decizie favorabila in acest caz. Potrivit documentului, GDS si Alianta Civica se intreaba daca acest "asa-zis act de clementa" va transmite cel mai bun semnal ca statul de drept este consolidat in Romania sau, dimpotriva, ar putea crea "un precedent, sugerand ca rebeliunile antistatale isi gasesc intotdeauna protectori printre politicienii romani si ca pedepsele pentru ele raman usoare".



Cele doua organizatii arata ca Miron Cozma a fost condamnat pentru conducerea mineriadei din 1991, in urma careia a fost rasturnat prin violenta un regim ales democratic, repetand aceasta actiune in 1999, cand a incercat sa rastoarne cu forta alt guvern democratic ales, iar in 1990 a contribuit esential la tentativa de a anihila prin violenta primele nuclee de opozitie democratica. "Daca mai adaugam legaturile sale cu PRM, obtinem portretul unui lider agresiv, extremist si dispus sa recurga oricand la violenta pentru a rasturna institutiile constitutionale si democratice", opineaza autorii scrisorii, apreciind ca presedintele Iliescu, in calitate de garant al Constitutiei, ar trebui sa priveasca cu mare ingrijorare "eliberarea precipitata" a lui Cozma, cu un an inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale.



"Nu credem ca gratierea lui Miron Cozma in acest moment - ce ar aparea mai curand ca o sustragere de la actul de justitie decat ca o infaptuire a sa - va promova o cauza nationala careia ii suntem devotati cu totii, indiferent de optiunile noastre politice", mai spun cele doua organizatii, facand referire la faptul ca Romania va fi in curand primita oficial in NATO si ar putea fi invitata in UE in 2007. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO