Lideri cu probleme în justiţie au făcut pasul înapoi şi nu se mai regăsesc pe listele PNL-Vasile Blaga, Ludovic Orban sau Dan Motreanu, alţii au ales să se retragă din prima linie a politicii, acesta fiind cazul fostului preşedinte şi prezidenţiabil, senatorul Crin Antonescu. Alţi liberali, unii foşti miniştri -Gheorghe Ialomiţianu, Traian Igaş, Mariana Câmpeanu sau Puiu Haşotti (parlamentar din anii 1996) nu au mai fost puşi pe liste de partid. Cu toate acestea, pe listele partidului se află persoane controversate. MEDIAFAX a analizat listele partidelor şi vă prezintă o scurtă radiografie a candidaţilor PNL care au fost implicaţi în scandaluri publice, controverse sau chiar au avut probleme cu justiţia în trecut.
Unul dintre cei mai controversaţi candidaţi PNL este Viorica Cherecheş, mama primarului arestat Cătălin Cherecheş, care va deschide lista PNL Maramureş pentru Camera Deputaţilor. PNL Maramureş a depus listele electorale la biroul de circumscripţie, însoţit de reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare care l-a susţinut pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, arestat preventiv pentru luare de mită şi care a obţinut un nou mandat de primar la alegerile din 5 iunie.
"În PNL judeci omul, nu familia, nu prietenii de pe scară. În Maramureş, ea este un om apreciat în comunitate şi în lumea medicală. Da, fiul său este o persoană cu probleme, însă nu mi se pare normal să răspunzi pentru acţiunile copiilor tăi majori şi vaccinaţi", a justificat decizia preşedintele PNL Alina Gorghiu.
Fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor Roberta Anastase se regăseşte pe locul trei al listei PNL Prahova pentru Camera Deputaţilor.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor în perioada 2008-2012 din partea PDL, a fost acuzată de PSD, în data de 15 septembrie 2010, în plenul Parlamentului, de fraudarea votului la Legea pensiilor (votul fiind ulterior reluat ca urmare a acuzaţiilor formulate de Opoziţia de atunci).
PSD a depus plângere penală împotriva Robertei Anastase pentru abuz în serviciu. În 2011, Parchetul Instanţei Supreme a decis neînceperea urmăririi penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi în cazul său şi al secretarului Camerei Sever Voinescu, privind votul pe Legea Pensiilor, pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, respectiv complicitate la infracţiunile amintite.
După scandalul de atunci, în legislatura 2012-2016, Roberta Anastase a intrat într-un con de umbră, fiind mai puţin activă în actualul Parlament.
Pe listele PNL se regăsesc şi candidaţi care au fost contestaţi de filialele pe care le-au condus, printre aceşti Anca Boagiu, acuzată de blat cu PSD la scrutinul local din 5 iunie, alegerile interne pentru şefia filialei PNL Sector 2 fiind marcate de tensiuni puternice.
Anca Boagiu va candida pe locul 2 la Camera Deputaţilor, susţinută de PNL Maramureş, deşi iniţial s-a regăsit alături de Cătălin Predoiu pe lista propunerilor înaintate de PNL Sector 2.
Un alt personaj controversat, de data aceasta din prisma vârstei şi a experienţei profesionale, este Mara Mareş, care va deschide lista PNL Braşov pentru Camera Deputaţilor. Tânăra, deşi este lipsită de experienţa profesională l-a scos din "joc" pe fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, prezentând "un proiect de ţară pentru repatrierea tinerilor români plecaţi la studii în afară". Mara Mareş are 24 de ani, iar în CV precizează că este absolventă a Facultăţii de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College, University of London.
O altă prezenţă controversată printre candidaţii PNL este Vasilica-Steliana Miron, care se află pe locul doi al listei PNL Suceava. Miron a fost aleasă în actuala legislatură pe listele partidului condus de Dan Diaconescu- PP-DD, iar în februarie 2014 a migrat la PNL, deşi susţinuse recent că nu-şi va părăsi niciodată partidul care i-a oferit un loc în Parlament.
"Liberala" s-a făcut remarcată prin declaraţiile potrivit cărora indemnizaţia de parlamentar nu îi ajunge nici pentru vizitele la coafor: "Prefer hainele şi pantofii de la producătorii locali. Am şi discount-uri foarte mari. Noroc cu soţul meu şi cu părinţii mei că mă susţin financiar. Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor". Pe lângă pantofi şi nemulţumiri legate de nivelul indemnizaţiei, Vasilica-Steliana Miron s-a făcut remarcată şi prin greşeli gramaticale, în CV precizând că este absolventă a "Facultăţii de Drept Româno-Americană-Universitatea Bucureşti", avocat şi cunoaşte limba engleză, nivel începători.
Există şi o categorie de candidaţi care au avut probleme cu justiţia în trecut. Candidatul PNL la Camera Deputaţilor, în Botoşani, Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat, în aprilie 2012, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.
Condamnarea primită cu doar câteva luni înainte de alegerile din 9 decembrie 2012 nu l-a împiedicat pe Verginel Gireadă să obţină un mandat de deputat, aşa cum se pare că nu l-a împiedicat nici anul acesta să aspire la reînnoirea mandatului în Parlamentul Românie, în ciuda obiectivului anunţat de PNL de ''schimbare a clasei politice''.
Candidatul PNL la Senat care ocupă locul doi pe lista PNL Prahova, actualul deputat Virgil Guran, a fost condamnat de Judecaătoria Turda, în anul 2005, la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual şi trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Guran a contestat senţinta cu apel, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj, a constatat că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.