Politică

Liviu Dragnea: Decizia de a amâna dezbaterea bugetului, corectă; Iohannis foloseşte incorect procedura

Liviu Dragnea: Decizia de a amâna dezbaterea bugetului,...

Autor: Cătălina Mănoiu

27.01.2017, 19:01 102

„Guvernul Grindeanu a luat decizia corectă pentru că este un Guvern care respectă procedurile. Din păcate, această procedură este folosită într-un mod incorect şi neproductiv de preşedintele Iohannis”, a spus Liviu Dragnea.

El a afirmat că deşi în alţi ani CSAT a emis avizul după ce proiectul de buget a fost adoptat în Guvern, anul acesta un astfel de demers ar fi atras o procedură administrativă.

„Nu am reuşit să înţeleg noţiunea termenului de celeritate de azi până marţi. Vorbim totuşi de bugetul de stat, toată ţara aşteptă acest aviz, dar sunt absolut convins că dacă Guvernul ar fi adoptat proiectul de buget în şedinţa de Guvern cineva ar fi declanşat o procedură administrativă sau, Doamne fereşte, de altă natură”, a subliniat Dragnea.

Solicitat să spună de ce nu s-a adoptat proiectul de buget în Guvern, deşi existau precedente în care avizul CSAT a fost emis ulterior, social-democratul a precizat că preşedintele Iohannis i-a transmis lui Grindeanu că „anul trecut a fost altceva”.

„Acest lucru din cât am înţeles i l-a spus primul ministru şi preşedintelui Iohannis care a spus că anul trecut a fost altceva. (…) este un tratament complet diferit”, a dezvăluit Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că avizul CSAT este consultativ şi, în final, singura instituţie care adoptă bugetul este Parlamentul.

„Marţi, aşteptăm şi noi să se termien şedinţa CSAT şi să dăm drumul procedurilor parlamentare. Se mai întârzie iar patru cinci zile”, a spus social-democratul.

Acesta a mai spus că nu există nici un risc în ceea ce priveşte instituţiile implicare în securitatea naţională şi că bugetul prevede 2% din PIB pentru apărare.

„Ministrul de Finanţe a discutat cu fiecare ordonator de credite explicând că fiecare instituţie are bani pentru funcţionarea în bună regulă. Nu există problema să se pună vreun risc privind funcţionarea statului. Nu există nici un risc în ceea ce priveşte instituţiile implicare în securitatea naţională. 2% din PIB pentru apărare este prins în proiectul de buget”, a conchis Dragnea.

„Nici eu şi nici primul ministru nu uităm ţara în care trăim şi sistemul care guvernează. Nu un sistem legitim, ca să ştim exact despre ce vorbi. Eu l-am sfătuit pe primul ministru să respecte procedurile ad literam”, a răspuns Dragnea, întrebat de ce nu au adoptat proiectul fără avizul CSAT, dacă a existat precedentul din anul 2013.

După mai multe ore de aşteptare, primul ministru, Sorin Grindeanu a anunţat că proiectul de buget nu va fi inclus vineri pe agenda şedinţei de Guvern, urmând ca acesta să fie luat în discuţie marţi, după şedinţa CSAT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO