Politică

Liviu Dragnea despre OUG: Rugămintea mea la Guvern a fost să închidă subiectul într-un fel sau altul

Liviu Dragnea despre OUG: Rugămintea mea la Guvern a...

Autor: Cătălina Mănoiu

31.01.2017, 19:48 224

''Am ajuns ca în povestea Petrică şi lupul. Vă asigur că atunci când o să avem ceva, dacă vom avea vreodată ceva de la Guvern adoptat în privinţa aceasta, o să comentez fără probleme, dar vreau să comentez ceva ce există. Ceea ce aştept eu şi cred că aşteaptă şi cei care ne-au votat este să decidă şi în privinţa asta trebuie să ia o decizie. Ori ia o decizie că nu decid nimic, ori că adoptă ceva. Repet, vreau să le văd pentru că vreau să ştiu şi eu de ce a ieşit lumea în stradă. Am văzut pe site doar ce aţi văzut şi dumneavoastră. Eu nu sunt sigur că forma aia este forma care va intra vreodată în Guvern'', a comentat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă proiectele vor fi modificate, liderul PSD a susţinut că nu ştie şi că se abţine să comenteze ceva care s-ar putea să nu existe deloc sau să apară modificat.

Liviu Dragnea a afirmat că discuţiile privind modificarea Codurilor şi legea graţierii afectează comunicarea pe tema măsurilor din programul de guvernare.

''Rugămintea mea la ei a fost să închidă subiectul într-un fel sau altul şi să decidă lucrurile în care cred ei nu în care cred alţii. Să înţeleagă că există un guvern legitim'', a adăugat preşedintele PSD.

El a subliniat că nu a înţeles supărarea celor din stradă, invocând declaraţiile preşedintelui CEDO, dar şi deciziile CCR de punere în acord a Codului Penal.

''Eu nu am înţeles exact care este supărarea, pe de-o parte este preşedintele CEDO care spune public că România trebuie să ia măsuri pe modelul Italiei, România poate lua sau nu, pe de altă parte nu am înţeles ideea că s-ar putea face o ordonanţă de modificare a Codului Penal pentru punerea în acord a deciziilor CCR, dacă nici deciziile CCR nu mai sunt importante, trebuie să decidem asta, dar împreună cu CCR, pe de altă parte eu am primit mai multe mesaje de la susţinătorii PSD care vor ca Guvernul să fie lăsat să îşi exercite prerogativele constituţionale. În sensul asta am văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută'', a spus Dragnea.

Întrebat dacă guvernul reprezintă doar oamenii care au votat PSD sau şi oamenii care sunt în stradă, social-democratul a replicat: ''Mâine pot ieşi 100.000 de oameni în stradă care vor altceva. Un act guvernamental nu se poate desfăşura aşa, după părerea mea. Nicăieri în lume nu am văzut că se întâmplă asta''.

El a afirmat cu privire la pragul prevăzut pentru abuzul în serviciu că în România nu există pedeapsă administrativă şi că raţiunea proiectului a fost ca sumele să se recupereze pe cale civilă.

''Avem vreo decizie a Guvernului? Din păcate, după părerea mea, în România nu mai există pedeapsă administrativă, toată lumea vorbeşte pentru orice greşeală la închisoare. Din ce am înţeles de la nişte jurişti care au analizat acest proiect care nu ştiu dacă va deveni realitate, acea sumă nu înseamnă că nu păţeşte nimic, înseamnă că se recuperează, dar pe cale civilă. Asta am înţeles că a fost raţiunea'', a explicat Dragnea.

Preşedintele PSD a spus că Guvernul s-a inspirat de la tehnocraţi în ceea ce priveşte adoptarea modificărilor la Codul penal prin OUG:

''Eu cred că în ceea ce priveşte Codul Penal s-au inspirat de la tehnocraţi şi nu am văzut dezbateri atunci, nici în stradă, când s-au modificat vreo 60-70 de puncte din Codul Penal. (…) Ştim noi că ies cu vreo ordonanţă, ştim noi că ies cu vreo lege? Aşteptăm'', a răspuns Dragnea, întrebat dacă i se pare normală soluţia adoptării prin ordonanţă de urgenţă a unor astfel de modificări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO