Politică

Liviu Dragnea, liderul PSD: Românii să aleagă între Pilonul I si II, după ce vor fi bine informaţi

Liviu Dragnea, liderul PSD: Românii să aleagă între...

Autor: Liviu Dadacus, Mediafax

26.10.2017, 18:27 685

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, referindu-se la decizia Guvernului de a reduce contribuţia la Pilonul II de pensii, că românii vor trebui să aleagă, în baza unei bune informări prealabile, dacă vor opta pentru Pilonul I sau pentru Pilonul II.

Solicitat să comenteze decizia Executivului de a reduce contribuţia pentru Pilonul II de pensii, Dragnea a răspuns: „Din punct de vedere al valorii nominale, suma este aceeaşi pentru anul viitor. Deci banii care mergeau acolo sunt aceeaşi, numai că baza de impozitare la care se calculează contribuţia este mai mare. Omul de acasă nu este influenţat cu nimic”.

„Ce va trebui să se întâmple la un moment dat este să dăm posibilitatea omului de acasă, adică românului, posibilitatea pe care au au avut-o ceilalţi cetăţeni europeni, cel puţin din ţările de lângă noi, şi anume să poată opta dacă vrea să meargă la Pilonul II sau dacă vrea să meargă la Pilonul I, doar după ce este foarte bine informat”, a adăugat Dragnea.

El a spus că în perioada următoare vor apărea aceste informaţii în aşa fel încât fiecare român să decidă „dacă merge acolo sau acolo, nedorind să fie o decizie a statului român, o decizie a Guvernului au a Parlamentului, ci doar o decizie a lui”.

Întrebat dacă scăderea procentului contribuţiei nu presupune şi scăderea banilor pe care îi vor lua oamenii la pensie, Dragnea a răspuns: „Nu vreau să mă antepronunţ, dar din cifrele pe care le-am văzut eu şi din analiza pe care am văzut-o eu s-ar putea să fie invers, adică să fie mai bine”.

Iniţial, liderul PSD a refuzat să comenteze decizia Guvernului de a reduce contribuţiile la Pilonul II de pensii.

„E bine să vă răspundă Guvernul. După ce vă răspunde Guvernul, vă răspund şi eu. Nu e firesc să vă spun eu. Am fost la discuţie, ştiu care este raţiunea, din câte am înţeles au fost discuţii şi cu cei care lucrează în domeniu”, a spus Dragnea.

Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a anunţat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO