Politică

Liviu Voinea, despre cazul Ucrainei: Democraţia nu este o grădină în care cresc morcovi

Liviu Voinea, despre cazul Ucrainei: Democraţia nu este...

Autor: Ovidiu Tempea

18.03.2014, 13:30 333

"La ultimul consiliu ECOFIN la care am participat am fost puţin surprins de atitudinea de tip sticks and carrots a Comisie Europene, în primul rând când s-a pus problema sprijinului financiar pentru Ucraina. O mulţime de condiţionalităţi puse în avans pentru finanţarea Ucrainei. Am spus acolo că democraţia, după părerea mea, nu este o grădină în care cresc morcovi", a spus Voinea la conferinţa Aspen organizată la BNR.

Realizând că auditorul nu este foarte lămurit de ceea ce doreşte să spună, Voinea a completat "Mă rog, în engleză sună mai bine".

"Democracy is not a garden to harvest carrots. Democracy is not a forest to take sticks out of it. Nu trebuie să discutăm în paradigma sticks and carrots atunci când vorbim despre democraţie şi despre valori europene. De aceea, o anume flexibilitate bugetară până la urmă pentru a, practic, pentru a susţine valorile europene, nu este ceva de speriat", a precizat Voinea.

Metoda "morcov şi băţ" presupune utilizarea complementară a motivării prin recompensă şi pedeapsă. Termenul este consemnat pentru prima dată în 1876 şi provine de la metoda tradiţională alternativă de a mână un măgar: fie ţinându-i un morcov în faţă, fie prin lovire cu un băţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO