• Leu / EUR4.7204
  • Leu / GBP5.2539
  • Leu / USD4.2231
Politică

Lovitură de teatru, guvernul PSD suspendă angajările în administraţia publică centrală. Dragnea convoacă luni şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria pentru analiza situaţiei economice şi a finanţelor publice

Lovitură de teatru, guvernul PSD suspendă angajările în administraţia publică centrală. Dragnea convoacă luni şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria pentru analiza situaţiei economice şi a finanţelor publice

Autor: Gabriel Pecheanu

6 iul 2017 7659

Guvernul vrea ca până la sfârşitul anului concursurile pentru ocuparea funcţiilor din autorităţile administraţiei publice centrale să fie suspendate, după cum reiese dintr-un proiect de ordonanţă care a intrat joi în consultare publică pe siteul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a supus dezbaterii publice, joi, un proiect de Ordonanţă de Guvern, privind unele măsuri pentru administraţia publică centrală, care prevede, printre altele, ca până pe 31 decembrie 2017, concursurile pentru ocuparea funcţiilor din autorităţile administraţiei publice centrale să fie suspendate. Măsura va permite, susţin iniţiatorii, realizarea unei analize a organizării instituţionale şi a eficienţei utilizării resurselor umane la nivelul Guvernului, ministerelor, altor organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor, inclusiv a serviciilor publice deconcentrate ale acestora, al autorităţilor administrative autonome şi instituţiilor prefectului.

"Guvernul României îşi propune ca, prin prezenta ordonanţă, să înfiinţeze Comitetul interministerial pentru analiza organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală, organism consultativ, fără personalitate juridică, al cărui principal rol este de a realiza o analiză a stadiului privind organizarea instituţională şi a statelor de funcţii pentru toate autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică şi de a propune măsuri pentru eficientizarea managementului în resursele umane din administraţia publică centrală. Comitetul interministerial pentru analiza organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală va realiza, până la data de 31 decembrie 2017, o analiză a organizării instituţionale şi a eficienţei utilizării resurselor umane la nivelul Guvernului, ministerelor, altor organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor, inclusiv a serviciilor publice deconcentrate ale acestora, al autorităţilor administrative autonome şi instituţiilor prefectului", se arată în nota de fundamentare a proiectului Executivului.

Proiectul de ordonanţă prevede şi câteva excepţii, în care ar urma să se poată face angajări până la sfârşitul anului: diplomaţie, sistemul judiciar şi atragerea de fonduri europene. De asemenea, pentru posturile pentru care s-au demarat deja procedurile vor fi continuate demersurile de angajare.

Potrivit sursei citate, Comitetul interministerial va elabora un raport privind analiza organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală, care va fi prezentat Guvernului. Raportul va conţine recomandări pe care Comitetul interministerial le va transmite autorităţilor şi instituţiilor din administraţia publică centrală.

"În acest sens, pentru derularea corespunzătoare a acestui proces de analiză a funcţiilor din administraţia publică şi a pregătirii instituţiilor publice pentru aplicarea măsurilor de reformă, este necesară alocarea unui interval de timp (până la 31 decembrie 2017) în care concursurile pentru ocuparea funcţiilor din autorităţile administraţiei publice centrale să fie suspendate, pentru a putea asigura evidenţa corespunzătoare a tuturor funcţiilor publice din administraţia publică centrală, după finalizarea analizei organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală, urmând a se lua măsurile care se impun", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului ordonanţei de Guvern.

Termenul limită până la care se pot transmite propuneri este 16 iulie.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7204
Diferență: -0,2978
Ieri: 4.7231
Azi: 4.2231
Diferență: 0,0711
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2539
Diferență: 0,3399
Ieri: 5.2496
Azi: 4.2880
Diferență: 0,5086
Ieri: 4.2861