Politică

Ludovic Orban ataca Primaria Capitalei din partea PNL

Ludovic Orban ataca Primaria Capitalei din partea PNL
18.01.2008, 21:21 27

PNL Bucuresti a discutat miercuri seara pe tema candidatilor pentru alegerile locale, singurele "certitudini" fiind ministrul transporturilor Ludovic Orban pentru Primaria Generala si primarul sectorului 1 Andrei Chiliman, care doreste sa isi continue mandatul, insa o decizie va fi luata la jumatatea lunii februarie, in urma unor sondaje de opinie, spun surse din partid.
Potrivit liberalilor, in aceste sondaje vor fi trecute si numele Iuliei Huiu (fost candidat PNL la europarlamentare), ca posibil candidat, dar si ale unor potentiali candidati de la alte formatiuni, printre care si deputatul PRM Dumitru Dragomir. In aceste sondaje vor aparea si posibilii contracandidati de la PD-L - Adriean Videanu, Vasile Blaga, Liviu Negoita -, dar si de la PSD - Marian Vanghelie, Sorin Oprescu, Cristian Diaconescu si Victor Ponta.
De altfel, PNL sector 1 a mai realizat un astfel de sondaj, la inceputul lunii decembrie 2007, actualul primar Andrei Chiliman fiind cotat la peste 70% printre potentialii candidati PNL. La sectorul 2, favorit este Dragos Dinca, in timp ce la sectorul 3 - deputatul Mircea Ciopraga, potrivit unor surse din partid. Pentru sectorul 4, liberalii bucuresteni l-ar prefera pe Andrei Petrescu, la sectorul 5 - Dan Banu si pe Antonel Tanase la sectorul 6.
In ceea ce priveste Primaria Generala, Ludovic Orban, care si-a anuntat in mai multe randuri intentia de a candida, va fi vehiculul de imagine al PNL in Bucuresti. De altfel, Orban a intentionat sa candideze la Primaria Generala si in 2005, din partea Aliantei D.A. PNL-PD, dar a pierdut atunci cursa interna in fata lui Adriean Videanu, in urma unui sondaj. El a contestat initial valabilitatea sondajului, pentru ca sa devina ulterior sef al campaniei lui Videanu.
Orban a fost consilier local de Bucuresti din vara lui 2004, cand Traian Basescu a fost ales pentru a doua oara primar general al Bucurestiului. Liberalul a fost numit viceprimar al Capitalei, functie pe care a mentinut-o si in timpul mandatului lui Adriean Videanu pana in primavara anului trecut, cand a fost numit ministru al transporturilor in guvernul Tariceanu II. Orban este presedinte al Ligii Alesilor Locali ai PNL.
Orban beneficiaza de o cota inalta de popularitate in PNL, fiind ales anul trecut vicepresedinte pe probleme de comunicare in detrimentul presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu si multi analisti il suspecteaza de ambitii politice mult mai inalte, fiind pe lista scurta a celor care ar putea sa candideze la functia de presedinte al Partidului National Liberal. Castigarea Primariei Capitalei ar fi un atu important in campania interna, insa Orban are multe puncte controversate in trecutul sau, cum ar fi accidentul de masina de la sfarsitul anului trecut.
Actualul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, lasa sa se inteleaga ca nu va mai candida pentru un al doilea mandat, nemultumit de modul in care activitatea sa este reflectata in presa. Potrivit unor informatii democrate, colegii de partid au esuat in incercarea de a-l convinge pe Videanu sa candideze pentru un nou mandat si si-au pus ultimele sperante in presedintele Traian Basescu. Cel mai bine vazut primar al Partidului Democrat Liberal este Liviu Negoita - sectorul 3 al Capitalei - insa acesta spune ca nu doreste sa mearga la Capitala, pentru ca are in continuare multe proiecte neterminate la sectorul 3. PD-L va merge probabil pe mana lui Cristian Poteras la sectorul 6. Potrivit unor informatii din interiorul partidului, la sectorul 1 va candida viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu, iar la sectorul 5 cel de-al doilea viceprimar Ioan Popa. La sectoarele 2 si 4 vor merge viceprimarii de sectoare Dan Ionescu, respectiv Radu Silaghi.
PSD are la randul sau dificultati in a gasi un candidat potrivit pentru Primaria Generala a Capitalei, dupa ce in 2004 a pierdut cu Mircea Geoana in fata lui Traian Basescu. Lideri ai social-democratilor vehiculeaza numele lui Cristian Diaconescu sau Victor Ponta la Primaria Generala, in timp ce liderul Mircea Geoana a afirmat ca este posibila si candidatura unui independent din partea PSD.

Afla saptamana viitoare daca va fi urmarit penal
Ministrul Ludovic Orban va fi citat, saptamana viitoare, la Parchetul instantei supreme, in dosarul privind accidentul pe care l-a produs in luna decembrie a anului trecut si care s-ar fi soldat cu ranirea unei fete, dupa care procurorii urmeaza sa ia o decizie, informeaza surse judiciare. Dupa ce ministrul va fi audiat la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie saptamana viitoare, procurorii vor finaliza rezolutia de incepere sau neincepere a urmaririi penale in cazul sau. In conditiile in care se intrunesc toate conditiile legale, procurorul ar putea dispune inceperea urmaririi penale in acest caz, chiar daca victima nu a avut nevoie de mai mult de zece zile de ingrijiri medicale, potrivit acestor surse. In acest caz au fost audiate mai multe presoane, printre care presupusa victima si tatal acesteia. Tatal fetei a sustinut continuu ca ea nu a fost accidentata de ministrul transporturilor, ci ca a cazut pe gheata cu cateva minute inainte de incidentul in care a fost implicat demnitarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO