Politică

MAE: Se împlinesc opt ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, România condamnă ferm acest act

MAE: Se împlinesc opt ani de la anexarea Peninsulei...

Autor: Dorin Oancea

26.02.2022, 16:36 95

Romania reiterează, la opt ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, poziţia de condamnare fermă a acestui act de încălcare a principiilor şi normelor de drept internaţional, anunţă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. 

În acelaşi timp, România condamnă ferm folosirea teritoriului peninsulei Crimeea pentru lansarea unei noi agresiuni de către Rusia împotriva Ucrainei şi îşi exprimă preocuparea faţă de efectele profund negative ale anexării şi agresiunii pentru stabilitatea şi securitatea în regiunea Mării Negre şi în spaţiul euro-atlantic.

La opt ani de la actul anexării, Rusia continuă să încalce dreptul internaţional prin recunoaşterea "independenţei" autoproclamatelor republici separatiste pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Luhansk, precum şi prin desfăşurarea unei agresiuni militare de amploare împotriva Ucrainei.

România condamnă ferm, încă o dată, acţiunile Rusiei care reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional consacrate în Carta ONU şi Actul Final de la Helsinki şi îi solicită să înceteze imediat agresiunea neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, precum şi să îşi retragă trupele şi armamentul de pe întreg teritoriul Ucrainei, definit in limitele recunoscute în plan internaţional.

România reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional.

România susţine şi se alătură Declaraţiei Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate la marcarea a opt ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, mai arată ministerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO