Politică

Magistratii spun ca nu sunt corupti si cer probe ministrului

29.09.2005, 19:52 18

Asociatia Magistratilor din Romania, prin vocea judecatoarei Viorica Costiniu, a propus ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ceara ministrului justitiei, Monica Macovei, sa ofere detalii despre cazurile de coruptie pe care le-a reclamat intr-o emisiune TV.

Acest lucru a fost facut in vreme ce ministrul de resort era plecat din tara.

Potrivit reprezentantului AMR, in cadrul emisiunii televizate "s-au avansat sume care s-ar fi dat unor judecatori cu privire la solutii. Si, atunci, este firesc ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa ia in discutie o astfel de situatie, in dubla calitate a Monicai Macovei, de membru al Consiliului - si, in conditiile in care stie de aceste situatii, sa fie aduse la cunostinta in primul rand a CSM - si de cea de ministru al justitiei, pentru ca este singurul care are atributul de a avea in vedere cercetarea, urmarirea magistratului, care nu intra sub eventuala avizare a CSM", a spus Costiniu.

Ministrul justitiei ar fi sustinut, intr-o emisiune televizata, ca pentru obtinerea unei solutii intr-un dosar la Inalta Curte de Casatie si Justitie se pot plati diferite sume, in functie de importanta cazului. Macovei ar mai fi spus ca magistratii sunt corupti, intrebandu-se retoric ce salarii ar trebui sa aiba ei pentru a fi corecti.

Judecatoarea Costiniu a apreciat ca sunt necesare demersuri pentru a se stabili cine sunt persoanele. "Aceste afirmatii generale, care opereaza tot mai mult, sunt nefavorabile si nici acest mesaj catre Bruxelles de genul ''iata ce rai sunt ei si ce bun sunt eu, care ii cuantific si incerc, ca o vendeta, sa lamuresc problemele''", a afirmat Costiniu.

CSM a decis ca, daca anumite imputari sunt concrete, sa fie sesizat Parchetul, care - potrivit membrilor Consiliului - "stie ce are de facut, legea obligandu-l sa lamureasca cauza pana la capat".

Presedintele CSM, Dan Lupascu, a declarat ieri ca apelul lansat de AMR este acela ca indiferent cine are de adus imputari unui salariat sau altuia din justitie sa o faca catre organele abilitate. "Sa incercam sa ne abtinem de la afirmatii generalizate, de natura a arunca un blam asupra intregului sistem. Nu avem nevoie ca justitia sa fie atacata", a afirmat Lupascu.

"Am inteles ca, a doua zi dupa afirmatile doamnei ministru, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie era un justitiabil cu o pancarda pe care intreba cat trebuie sa dea ''pentru a castiga procesul''. Este doar un caz. In memoriile pe care le primim - pana acum am depasit 15.000 - judecatorii si procurorii sunt criticati. Nu in toate cazurile in mod justificat. Dar acest lucru - cand vine de la o persoana care detine o functie publica - este grav daca se confirma, insa este si mai grav daca nu este adevarat", a adaugat el.

Seful CSM a refuzat sa faca aprecieri cu privire la declaratiile ministrului. "Nu face bine nimanui ca justitia sa fie atacata in mod constant. Daca sunt persoane cu probleme in justitie, acelea trebuie sa raspunda in fata legii, dar nu putem sa aruncam cu noroi in intregul sistem", a afirmat judecatorul Dan Lupascu.

Pe de alta parte, Lupascu a sustinut ca este gresit sa se plece de la premisa potrivit careia reforma justitiei se face "printr-un razboi intre Ministerul Justitiei si magistrati, minister si CSM". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO