Politică

MAI: 272 de sesizări, constatate dintre care 34 posibile fapte penale, de la deschiderea urnelor

MAI: 272 de sesizări, constatate dintre care 34 posibile...

Autor: Gabriela Ghitcuta

05.06.2016, 16:00 46

"La nivel naţional au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârşirea de posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul de vot. Mai mult de 30% dintre semnalările legate de procesul de vot nu s-au confirmat. Majoritatea semnalărilor sunt în mediul rural, respectiv 65%. Până la această oră (n.r.15.30)s-au constatat 70 de fapte contravenţionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise şi amenzi în valoare de 24.600 lei", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în cadrul conferinţei de la ora 15.30.

Reprezentanţii MAI susţin că se fac cercetări, la ora transmiterii acestei ştiri, în 34 de dosare pentru infracţiuni precum coruperea alegătorilor, fraudă la vot ori neglijenţă în serviciu.

"În judeţul Braşov, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot faţă de un membru al unui birou electoral care avea sub listele electorale un buletin de vot pentru alegerea primarului pe care era aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT", a mai precizat Monica Dajbog.

În judeţul Olt, informează MAI, două persoane au fost amendate cu 600 de lei fiecare, pentru că au însoţit persoane în cabina de vot, fără acordul preşedintelui biroului electoral.

În Capitală, un bărbat a fost ridicat de poliţişti după ce a făcut scandal în interiorul unei secţii, fiind ulterior transportat cu o ambulanţă la un Spital de Psihiatrie.

"Tot în Capitală, un cetăţean în stare de ebrietate a adresat injurii şi expresii jignitoare membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Cetăţeanul a fost scos din secţia de votare şi amendat cu 500 de lei. În mai multe secţii de vot din ţară au fost înregistrate incidente legate de dispariţia ştampilelor cu menţiunea votat. În toate cazurile a fost sesizată Poliţia şi se fac cercetări, fără a se afecta desfăşurarea procesului de votare", a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Incidentele din timpul procesului de vot sunt centralizate duminică la Centrul Naţional de Conducere Integrată, convocat la nivelul MAI. Datele prezentate de MAI sunt din cele raportate până la ora 15.30. Următoarea comunicare cu privire la bilanţul incidentelor va fi făcută la ora 18.30 la sediul MAI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO