Politică

MAI: A fost finalizată procedura de achiziţie a timbrelor autocolante pentru alegeri

MAI:  A fost finalizată procedura de achiziţie a...

Autor: Ioana Nicolescu

21.04.2016, 13:48 68

„Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, în calitate de preşedinte al Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale, i-a convocat joi, 21 aprilie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe membrii comisiei pentru a evalua stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin ministerelor, instituţiilor prefectului şi celorlalte autorităţi pentru pregătirea scrutinului din 5 iunie 2016”, se arată într-un comunicat de presă remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, MAI a finalizat procedura de achiziţie a celor 18.088.116 timbre autocolante. De asemenea, a fost realizată licitaţia deschisă şi urmează să fie semnate şi acordurile-cadru pentru achiziţia ştampilelor cu menţiunea VOTAT.

„În ceea ce priveşte tipărirea buletinelor de vot, 21 de judeţe au solicitat deja Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale hârtia necesară tipăririi buletinelor de vot, respectiv o cantitate de 655,7 tone”, se arată în comunicat.

De asemenea, la nivelul instituţiilor prefectului, este în curs de finalizare activitatea de instruire a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie locală.

„În planul asigurării ordinii publice a fost aprobat şi transmis structurilor Ministerului Afacerilor Interne Planul general de măsuri privind menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2016 şi a fost elaborat, ca material de pregătire profesională, Ghidul privind alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale ce vor avea loc în ziua de duminică, 5 iunie 2016”, se mai arată în comunicat.

Primele măsuri au fost deja implementate, mai anunţă MAI. Este vorba de preluarea în pază a sediilor birourilor electorale, iar în paralel se realizează repartizarea pentru fiecare structură a MAI a secţiilor de votare, în vederea instituirii măsurilor de protecţie şi de ordine publică. .

De asemenea, ministrul a de Interne a atenţionat prefecţii ca în procesul de organizare a alegerilor să aibă în vedere inclusiv Hotărârile Biroului Electoral Central, cum este cea emisă miercuri şi care priveşte exercitarea dreptului de vot de către persoanele arestate preventiv, persoanele arestate la domiciliu, precum şi de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Conform acestei Hotărâri, persoanele deţinute sau care execută o pedeapsă privativă de libertate dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere pot vota prin intermediul urnei speciale. În mod asemănător, persoanele care se află în arest la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale în condiţiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secţiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO