Politică

Mai e nevoie de liberali in guvern? PD-L si-a asigurat deja majoritatea

Mai e nevoie de liberali in guvern? PD-L si-a asigurat deja majoritatea
15.12.2009, 23:15 14

Democrat-liberalii au de partea lor cel putin 238 deparlamentari. Pe langa cei cu carnete de partid portocalii (166) auintrat in ecuatia puterii si UDMR, grupul minoritatilor nationalesi grupul independentilor (care provin in majoritate din PSD). Eiau acum impreuna cu doua voturi mai mult decat jumatate plus 1necesar investirii Guvernului 236 de voturi.

O guvernare cu liberalii pare acum improbabila multor lideri dinPD-L, care considera ca solicitarea PNL de a nominaliza premieruleste inacceptabila, drept urmare este asteptat un esec alnegocierilor dintre fostii parteneri. "Noi plecam maine la 12.00 ladiscutii cu liberalii cu premier PD-L. Aceasta este decizianoastra. Este o decizie luata de forul de conducere al partiduluisi nu se poate negocia", a declarat ieri secretarul general al PD-LVasile Blaga dupa ce liderul PNL Crin Antonescu anuntase ca el vafi premierul, daca PNL va intra la guvernare, sau un independentagreat de liberali.

Intre numele vehiculate pentru pozitia de premier raman asadarLiviu Negoita, vicepresedinte al PD-L, care asteapta inca votulparlamentului, sau fostul premier Emil Boc, presedintele PD-L, carea fost demis in 13 octombrie si acum asigura interimatul.

Riscul de a nu-i avea pe liberali in Guvern este major, pentruca sustinerea unui executiv din care sa faca doar aceste formatiunieste fragila, iar proiecte importante risca sa cada in Parlament,asa cum s-a intamplat si in 2006-2007.

Cine a tradat

Nume grele din PSD au parasit partidul de la inceputul lui 2009,orien-tandu-se magnetic catre polul puterii, care este reprezentatacum de Traian Basescu: este vorba de Gabriel Oprea, care a primitsi o pozitie de ministru de interne in guvernul nevalidat al luiLiviu Negoita, Eugen Nicolicea, Anghel Iordanescu. De la PNL auplecat Dan Mihai Marian, fosta mana dreapta a ministrului liberalde interne, Cristian David, si Cristina Dobre, nora fostuluideputat de Iasi Traian Dobre, care a migrat la randul sau de la PSDla PNL.

De doua zile lista "tradatorilor" s-a ingrosat cu inca patrunume, doi deputati si doi senatori de la PSD, Razvan Turea, GabrielTita-Nicolescu, Laurentiu Chirvasuta, Sorin Chivu, in vreme celiberalul Vasile Nedelcu si-a dat cateva zile de gandire pentru ademisiona din partidul care l-a propulsat in Parlament.

"Sunt neplacut surprins de decizia unor colegi de-ai mei de a seretrage din partid", a spus ieri liderul PSD Geoana, apreciind cain momentele grele apar si tradarile. El s-a declarat increzator camajoritatea colegilor sai de partid vor ramane in continuare incadrul formatiunii.

Cine negociaza

Intalnirea de astazi de la pranz dintre fostii parteneri dinAlianta Dreptate si Adevar ar putea avea tot atatea sanse de succescat si negocierile din toamna lui 2008, cand PD-L a propusliberalilor sa faca Guvernul, dar a sfarsit prin a bate palma cuPSD-ul. De altfel, liderii PD-L au transmis de ieri liberalilor caau pretentii prea mari, anticipand astfel esecul discutiilor.

O discutie intre PNL si PSD pe tema majoritatii parlamentare aavut loc aseara, insa un angajament ferm al celor doua formatiunipentru asumarea guvernarii era putin probabil, de vreme cesocial-democratii sunt mai preocupati de rafuiala interna - maimulti lideri cer capul lui Geoana dupa esecul in prezidentiale -decat intelegerile dintre partide.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, unul din greii carevor ocupa un portofoliu in viitorul Guvern, a declarat ieri cademocrat-liberalii merg la intalnirea cu PNL cu propunerea depremier de la PD-L, aceasta fiind o conditie care nu senegociaza.

El a mai spus ca din punctul sau de vedere viitoarea formulaguvernamentala trebuie sa aiba aceeasi structura ca aceea asumatade Liviu Negoita, adica cu maxim 14-15 ministere.

"Este un punct de vedere personal si eu cred ca, din moment cetot discutam de anumite eforturi pe care trebuie sa le facem cutotii, cred ca un guvern ca acela propus ca si structura de LiviuNegoita ar fi foarte bun", a precizat Blaga.

De asemenea, vicepresedintele PD-L Cezar Preda a declarat ca PNLnu va primi "vreodata" postul de premier, liderul democrat-liberaladaugand ca Emil Boc este cel mai potrivit pentru aceasta functie,insa decizia este a presedintelui Traian Basescu.

"De la PNL am primit un raspuns nefericit, asemenea celui dindecembrie 2008. Cand nu vrei sa faci ceva pui o conditie care nupoate fi indeplinita. In decembrie 2008, PNL a conditionat intrareala guvernare prin revendicarea postului de premier. In decembrie2009, aceeasi inflexibilitate. Sub nicio forma PNL nu va primivreodata postul de prim-ministru, nu i-l poate da nimeni. Este atreia forta politica in Romania, iar PD-L este de doua ori mai mareca reprezentare in toate structurile, inclusiv parlamentara. Auavut invitatii scrise, oficiale, s-au bucurat de toata bunavointaPD-L de a guverna pe centru dreapta, asa cum isi doresc romanii", aafirmat Preda.

Istoria tradarii se repeta

In alegerile legislative din 2000, PDSR, actualmente PSD, acastigat 37% din voturi, dar dupa redistribuire a obtinut 46% dinlocurile parlamentare.

PDSR nu avea majoritatea pentru a trece guvernul, dar, profitandde emotia creata de avansul PRM care obtinuse 21% din voturi si 26%din locurile in Legislativ, a obtinut un acord scris de sustineredin partea PNL (7,4% din voturi, 9,2% din locurile parlamentare) sio atitudine de rezerva din partea PD (7,5% din voturi, 9,2% dinlocurile in Parlament).

In cateva luni, PDSR, cu premierul Adrian Nastase la PalatulVictoria, a inceput o campanie masiva de racolari din randurileopozitiei, fiind vizati mai cu seama parlamentarii PD. Cand, inprimavara lui 2001, PNL a denuntat protocolul cu PSD, GuvernulNastase isi asigurase deja o majoritate in Parlament si si-a dus lacapat mandatul de patru ani in acest fel.

In prima saptamana de lucru a Legislativului ales la finele lui2000, Viorel Hrebenciuc, creierul racolarilor, raporta triumfator:"La Senat mai avem nevoie de un vot pentru a obtinemajoritatea".

In prima saptamana a Legislativului, PDSR smulsese de la PDpatru senatori din cei 13 pe care ii avea acest partid. Spresfarsitul legislaturii, PDSR a lasat PD, la Senat, dupa racolarisuccesive, fara grup parlamentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO