Politică

Mai putine ajutoare pentru regiunile de dezvoltare

20.07.2006, 20:31 15

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, statul va mai putea acorda ajutoare financiare pentru cele 8 regiuni de dezvoltare doar in proportie de maximum 50% (pana spre 80% in prezent) din costurile proiectelor sprijinite, se arata intr-o hotarare privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional adoptata ieri de Executiv.
Conform regulilor europene, este in general interzisa acordarea ajutoarelor de stat, insa pentru statele membre exista o derogare care permite sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in regiunile cele mai slab dezvoltate ale Uniunii Europene. Astfel, dupa momentul aderarii la UE, Romania va putea acorda ajutoare de stat intreprinderilor care nu intra in categoria celor mici si mijlocii si care activeaza in regiunile unde PIB/locuitor este mai mic de 75% raportat la media europeana. Dat fiind gradul redus de dezvoltare economica, toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei se incadreaza in aceasta derogare, putand beneficia de ajutor de stat regional, spune Guvernul. Ajutorul de stat va fi acordat intreprinderilor care nu se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii.
Actul normativ stabileste ca plafonul maxim de ajutor de stat care va putea fi acordat in scopul dezvoltarii regionale este de 50% din totalul costurilor eligibile ale proiectului care beneficiaza de sprijin financiar public, pentru 7 dintre cele 8 regiuni ale Romaniei. Regiunea Bucuresti-Ilfov va putea primi ajutor de stat in valoare de 40% din costurile eligibile, fiind o regiune mai bine dezvoltata. Plafoanele sunt cuprinse in tratatul de constituire a Comunitatii Europene, care prevede ca pentru regiunile unde valoarea PIB/locuitor este mai mica de 75% fata de media europeana, ajutorul de stat poate merge pana la 30% din costuri. In regiunile unde valoarea PIB/locuitor este mai mica de 60%, ajutorul de stat poate urca pana la 40% iar pentru valoarea PIB/locuitor mai mica de 50%, ajutorul poate fi de 50%.
Fiecare stat membru al Uniunii Europene are obligatia de a adopta si de a supune Comisiei Europene, pentru aprobare, o harta a ajutorului de stat regional, prin care sa fie indicate intensitatile maxime ale ajutorului de stat regional pentru investitii, adresat intreprinderilor mari. In lipsa acestei harti, statului membru in cauza nu ii este permis sa acorde ajutor de stat cu obiectiv regional si nici sa aplice intensitati ma-jorate in cazul ajutorului de stat cu obiective in domeniile educatiei, cercetarii si dezvoltarii. In cazul Romaniei, institutia autorizata sa intocmeasca si sa transmita Comisiei Europene notificarea privind harta ajutorului de stat regional este Consiliul Concurentei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO