Politică

"Mandat pentru iad" – Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene

"Mandat pentru iad" – Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene

Seful guvernului polonez, Donald Tusk, singurul premier din UE care a reusit sa-si tina tara in afara recesiunii

Autor: Iulian Anghel

13.07.2011, 16:55 741

Polonia va avea unul dintre cele maiîngrozitoare mandate la conducerea Uniunii Europene pe care apreluat-o la începutul acestei luni, în condiţiile în careprincipala ei ţintă este o creştere economică rapidă a UE, într-ovreme criza datoriilor suverane se extinde punând sub semnulîntrebării existanţa monedei unice europene. Situaţia ei este cuatât mai grea cu cât, nefiind membră a zonei euro nu participă laşedinţele eurogrupului (miniştrii de finanţe ai ţărilor din zonaeuro), drep urmare va fi informată la mâna a doua despre deciziilecare se vor lua pentru salvarea monedei unice.

AmbasadorulPolonie la Bucureşti,Marek Szczygiel,a prezentat astăzi la sediulReprezentanţei Comisiei Europene priorităţile preşedinţiei polonezea Consiliului de Miniştri care urmează după cea aUngariei.

'Integrareaeuropeana ca sursă de crestere", "o Europa sigură - alimentaţie,energie, aparare" şi "o Europa care să caîâstige de pe urmadeschiderii", acestea sunt ţintele Poloniei pentru următoarele şaseluni cât se va afla la cârma Consiliului deMiniştri.

Aşa numita"guvernanţă economică" - adică reguli noi pentru economie, inclusivpentru prevenirea unor crize similare - va fi pilonul primuluidintre obiective.
Viitorul exerciţiu bugetar al UE 2014 - 2020 este, în opiniapolonezilor, unul dintre instrumentele asigurării unei creşterisusţinute. Un al doilea pilon al aceleiaşi ţinte este completareapieţei unice cu accent pe dezvoltarea serviciilor on-line, maiprecis eliminarea barierelor care blochează tranzacţiiletransfrontaliere.

Orelaţie mai bună cu Rusia, accelerarea procesului de integrare aRepublcii Moldova şi a Ucrainei (parteneriatul Estic), dar şi înparticular, intrerea României în Schengen ar fi alte ţinte alePoloniei, potrivit ambasadorului acestei ţări laBucureşti.

Ministrul român de de externe Teodor Baconschi asusţinut că priorităţile poloneze sunt de interes şi pentruRomânia.

"Priorităţile preşedinţiei coincid înmare măsură cu interesele noastre fundamentale. Preşedinţiapoloneză este esenţială pentru procesul nostru de aderare laspaţiul Schengen. Suntem încrezători că deciziile politiceimportante vor fi luate în timpul mandatuluiPoloniei".

ŢintaPoloniei este una ambiţioasă şi urmează unei preşedinţii, cea aUngariei, destul de controversată. Pe plan european Ungaria s-adescurcat extrem de bine, criticile ţintind însă situaţie internă -modificarea Constituţiei sau legea presei care au stârnitnemulţumire la Bruxelles. Mandatul Ungariei a fost foarte greu încondiţiile în care criza s-a adâncit în primele şase luni aleanului, dar rezultatul a fost foarte bun sau cel puţin tot ce seputea spera mai bun.

La 6 iunie,în faţa Parlamentului European, Donald Tusk, premierul polonez, afăcut o impresie excelentă, deşi nu a venit cu soluţi concterepentru ieşirea din criză. Polonia ceruse, în calitate de preşedinteal Consiliului de Miniştri, să participe la şedinţele eurogrupului,dar a renunţat în faţa opoziţiei unor membri ai clubuluieuro.

Succesul adouă preşedinţii din Estul Europei (Ungaria şi Polonia) ar fi unatuu pentru întreaga zonă, o recunoaştere a faptului că nu s-agreşit în momentul în care s-a pariat pe integrarea fostelor ţăricomuniste în Uniunea Europeană.

România vadeţine preşedinţia Consiliului de Miniştri în a doua parte a anului2019, dar ministrul român de externe susţine că România începe săse pregătească încă de pe acum. Ungaria a început pregătirilepentru asigurarea preşedinţiei UE cu câţiva ani înainte de a oprelua efectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO