Politică

Marian Oprisan a demisionat. Dar nu de unde trebuia

24.02.2003, 00:00 30

Cu doua zile inainte de a fi audiat de catre conducerea PSD, Marian Oprisan, cunoscut drept unul dintre cei mai controversati lideri locali, si-a anuntat demisia din functia de presedinte al organizatiei PSD Vrancea. Oprisan si-a mentinut insa pozitia de presedinte al Consiliului judetean Vrancea, functie care ii permite sa controleze administratia locala. Gestul lui Oprisan poate fi considerat doar unul de imagine in conditiile in care toate suspiciunile de coruptie care planeaza asupra sa au in vedere activitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, si nu cea de presedinte al filialei PSD.
Oprisan si-a motivat, sambata, demisia prin faptul ca, desi anchetele privind acuzatiile ce i s-au adus in presa i-au dovedit nevinovatia, atacurile presei la adresa sa si a PSD "continua pe aceleasi teme".
"Dar, pentru ca nu am nimic deascuns, si pentru ca imaginea PSD, pentru care am muncit in ultimii ani, este pentru mine mai importanta decat propria imagine, astazi demisionez din functia de presedinte al PSD Vrancea", mai argumenteaza Oprisan. El este asteptat astazi, la sediul PSD din Kiseleff, ca dealtfel si liderii celorlalte 8 filiale, care nu au discutat inca cu liderii partidului de guvernamant.
Dintre acestea, cele mai cunoscute organizatii cu probleme sunt cele de la Vrancea si Bucuresti. In aceasta din urma exista nemultumiri din partea lui Adrian Nastase asupra modului in care organizatia a replicat actiunilor primarului Traian Basescu.
Toti sefii filialelor PSD care au avut, saptamana trecuta, discutii cu conducerea partidului, au declarat, invariabil, ca nu au probleme de coruptie, insa, la putin timp, declaratiile unora dintre ei au fost infirmate de demersurile Parchetului National Anticoruptie. Intr-un caz, intre declaratia de curatenie si arestarea de catre PNA a vicelui local, au trecut doar cateva ore! E vorba de filiala Arad, al carei presedinte,  Dorel Popa, a declarat ca in aceasta organizatie nu exista baroni locali si a respins toate acuzatiile de coruptie. Aceste afirmatii au fost contrazise in aceeasi seara de anuntul PNA privind arestarea vicepresedintelui Gheorghe Medintu, pus sub acuzatie pentru luare si dare de mita. 
Situatia s-a repetat in organizatia PSD Ialomita, unde liderul filialei Gheorghe Savu a respins toate acuzatiile la adresa sa privind in implicarea, prin fundatia "Ialomita 2000", in licitatia pentru aplicarea programului "Laptele si cornul".
PNA a anuntat, insa, a doua zi, ca verifica o sesizare privind obtinerea, de catre prefectul de Ialomita, Mihai Balan -  vicepresedinte al filialei PSD si fost prim-vicepresedinte la fundatia "Ialomita 2000" - a unui credit de la sucursala judeteana a BCR.
O situatie deosebita este cea din organizatia PSD Maramures, unde prefectul si presedintele filialei, Liviu Bechis, a declarat ca presedintele Consiliului Judetean Alexandru Cozma - care este si secretar executiv al filialei - este cercetat de PNA. Bechis a spus ca a aflat, in urma cu o saptamana, ca PNA s-a autosesizat in legatura cu unele ilegalitati savarsite de firmele lui Alexandru Cozma, insa PNA nu a confirmat acest lucru.
Liviu Bechis si-a anuntat, apoi, demisia din functia de presedinte al organizatiei Maramures.
Liderul PSD Constanta Petre Stanca a spus ca nu stie pe ce temei i s-a acordat titulatura de baron, aratand ca detine doua firme - Comtur si Prodtur - care se ocupa cu spatii de cazare, minihotel si o fabrica de carne. Stanca a anuntat, insa, cu mandrie, ca a achizitionat, printr-o fundatie, complexul Astoria pe care apoi l-a vandut Consiliului National al PSD ca sediu de partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO