Politică

Marsh: România se numără printre ţările cu un risc politic mediu, în timp ce Ucraina şi Republica Moldova sunt considerate instabile

Marsh: România se numără printre ţările cu un risc...

Autor: Dragoş Dinu

27.02.2019, 22:50 235

România, alături de Bulgaria, Ungaria, Croaţia sau Italia, este încadrată în 2019, la fel ca în 2018, în categoria ţărilor cu un risc politic mediu, potrivit unui raport al brokerului american de asigurări Marsh.

Harta Marsh a riscului politic, care evaluează peste 200 de ţări în funcţie de riscurile politice, economice şi operaţionale, încadrează România în rândul ţărilor cu un risc politic mediu, cu un indice al riscului de ţară de 65,2 şi un indice al riscului politic pe termen scurt de 70,6 în 2019. Indicele de risc operaţional al României este 62,5. 

Dintre ţările vecine României, Ucraina şi Republica Moldova au un indice de risc care nu depăşeşte valoarea 49 şi sunt considerate instabile.

Cu cât indexul acordat unei ţări este mai mare (limita superioară este 100) cu atât riscul este mai mic.

Creşterea tensiunilor geopolitice alături de politicile bazate pe protecţionism şi disputele legate de comerţul internaţional conduc la sporirea incertitudinii şi a riscurilor pentru companii, potrivit raportului Marsh.

 „Companiile cu investiţii străine directe se confruntă cu o amploare fără precedent a provocărilor atât în economiile emergente cât şi în ţările pe care le considerăm economii mature”, consideră Evan Freely, Global Practice Leader, Credit Specialties în cadrul Marsh.

Principalele concluzii ale raportului Marsh pentru 2019, arată că disputele comerciale dintre Statele Unite şi China ar putea escalada, în timp ce exporturile unor economii puternice, precum Germania, ar putea fi afectate. Relaţiile Rusiei cu Occidentul se vor menţine tensionate pe parcursul anului 2019 şi ar putea avea ca rezultat sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Negocierile pentru Brexit continuă să afecteze peisajul riscului politic la nivelul Europei. În plus, instabilitatea politică din Spania a condus la scăderea accentuată a indicelui de risc politic pe termen scurt al ţării.

Africa a înregistrat una dintre cele mai mari îmbunătăţiri ale riscului politic dar şi deteriorări semnificative pentru unele ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO