Politică

Meciul Putere - Opozitie: scor 0-2

20.09.2005, 20:17 12

Opozitia a reusit sa obstructioneze din nou coalitia la guvernare, amanand cu inca o zi dezbaterea asupra regulamentelor prin care puterea urmareste sa-i inlocuiasca din functia de presedinte pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.

La Camera Deputatilor, documentul intern a fost retrimis pentru a doua oara in cinci zile la comisia juridica, pentru un raport mai consistent, dupa ce avizul intocmit la sfarsitul saptamanii trecute nu i-a multumit pe reprezentantii PSD si PRM. Tot opozitia a reusit si saptamana trecuta sa se mobilizeze la vot si a retrimis la comisia juridica a Camerei regulamentul, chiar in ziua in care coalitia vroia sa inceapa in plen dezbaterea acestuia pe articole.

Liderii coalitiei nu au reusit sa-si impuna, ieri, nici punctul de vedere asupra continutului ordinii de zi, cu toate ca in Biroul Permanent al Camerei s-a votat un program de lucru prelungit, inclusiv vineri. La Senat, dezbaterea regulamentului a fost suspendata, dupa ce plenul a adoptat o propunere in acest sens formulata de reprezentantul PRM Gheorghe Funar.

In plus, PSD ameninta ca parlamentarii acestei formatiuni vor intra in greva pe termen limitat, adica "pana la intrarea in normalitate" daca modificarile atat la regulamentul Camerei, cat si la cel al Senatului vor fi puse in practica fara un aviz al Curtii Constitutionale.

"Daca puterea nu va avea ''decenta'' sa astepte decizia Curtii Constitutionale, ''partidul nostru va fi nevoit sa ia masuri mai radicale'' pentru apararea Constitutiei si a democratiei", a spus presedintele PSD Mircea Geoana. Liderul PSD a precizat ca, in aceasta eventualitate, parlamentarii partidului vor declansa o greva parlamentara pe termen limitat pana la intrarea in normalitate si pana cand decizia Curtii va fi asteptata si aplicata. El a mentionat ca, in aceasta situatie, parlamentarii PSD vor continua sa fie activi la comisii si in circumscriptii.

Daca Curtea Constitutionala va decide ca modificarea regulamentelor este constitutionala, PSD va respecta decizia Curtii, a mentionat el. In sedinta conducerii restranse a aliantei, liderii PNL si PD luasera decizia politica a dezbaterii regulamentului in regim de urgenta.

Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, s-a tinut cont de modul in care se deruleaza lucrurile la cele doua Camere ale Parlamentului in privinta schimbarii regulamentelor, constatandu-se ca la Senat s-a intrat pe fagasul normal, dar ca la Camera Deputatilor exista probleme. Aceste amanari neprogramate nu vor conduce insa Alianta D.A. PNL-PD spre o decizie radicala pentru declansarea alegerilor anticipate. Presedintele PD Emil Boc, un sustinator al scrutinului inainte de termen, a afirmat ieri ca obiectivul politic de schimbare a presedintilor celor doua Camere nu este depasit si ca in aceste conditii nu se poate vorbi de alegeri anticipate.

Liderii coalitiei la guvernare au stabilit la inceputul lunii august un calendar prin care 15 septembrie era termenul limita pentru schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

"N-am putut intui la data cand am stabilit acest calendar ca vom avea de-a face cu un comportament de mosier al lui Adrian Nastase care sa inchida usile Camerei asa cum inchide usile conacului sau cu incalcari flagrante ale Constitutiei si ale regulamentului", a mai spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO