• Leu / EUR4.9211
  • Leu / GBP5.7073
  • Leu / USD4.6615
Politică

Mediafax Talks: Proliferarea actelor interlopilor reprezintă consecinţa directă a clemenţei judecătorilor, spune ministrul Justiţiei

Mediafax Talks: Proliferarea actelor interlopilor reprezintă consecinţa directă a clemenţei judecătorilor, spune ministrul Justiţiei

Autor: Lucia Efrim - Mediafax

11.10.2011, 15:46 167

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, la conferinţa Mediafax Talks, că proliferarea actelor interlopilor reprezintă consecinţa directă a clemenţei judecătorilor, iar când procurorii aduc porbe, iar judecătorii le ignoră nu se pierde doar un caz, ci relevă că poţi scăpa nepedepsit.

Ministrul Predoiu a afirmat că sistemul judiciar va fi credibil atunci când va reuşi să învingă corupţia, inclusiv din propriile rânduri, să ţină sub control violenţele şi să pună cu succes în aplicare noile coduri.

"Sarcina aplicarii noilor coduri nu este uşoară şi reuşita ei oferă o şansa sistemului judiciar să se recredibilizeze mai mult. Avem încă cetăţeni care ne transmit un mesaj simplu: nu le pasă de lege, nu le e frică de lege! Valul de violenţe recente, unele cu consecinţe grave sau chiar tragice, demonstrează acest lucru", a afirmat Cătălin Predoiu, la conferinţa organizată de societatea de avocaţi "Ţuca, Zbârcea & Asociaţii" şi MEDIAFAX, la care participă peste 250 de persoane.

Demnitarul a arătat că nu are în vedere doar cazul recent de la Giurgiu, în care un cetăţean străin şi-a pierdut viaţa, ci seria de cazuri din ultimele luni în care cetăţeni români îşi văd drepturile încălcate de indivizi sau grupuri de indivizi care vor să impună o lege şi o justiţie paralelă în comunităţile locale.

"Aceşti indivizi, aceste bande, numite generic interlopi şi proliferarea actelor lor reprezintă consecinţa directă a clemenţei judecătorilor. Când procurorii aduc probe şi judecătorii le ignoră, nu se pierde doar un caz, ci se transmite opiniei publice un semnal că poţi să încalci legea şi să scapi nepedepsit. Dacă magistraţii nu vor face legea de temut, vom fi consideraţi un stat eşuat", a afirmat ministrul.

În această ipoteză, a arătat Predoiu, nu se va putea vorbi nici de investiţii corporatiste, nici de profesii juridice, nici de drepturi şi libertăţi respectate, cum să se mai vorbească de bunăstare cinstită.

"Economia, justiţia, drepturile şi libertăţile vor fi preluate de institutia interlopului. Astăzi interlopul parazitează societatea, mâine îi poate dicta. Astăzi el cere taxa de protecţie buticarilor, mâine va cere acţiuni la firme de avocaţi, sau de notari, sau va vrea să aibă judecători în portofel ... Şi nu o să-i puteţi refuza, pentru că vor ameninţa cu forţa, iar dacă justiţia nu este mai puternică decât forţa lor, vă va fi frică să-i refuzaţi. Dacă nu intervenim acum, flagelul se poate extinde şi va fi mult mai greu de eradicat mai târziu. Aceste fenomene s-au petrecut în alte state europene, care au avut din greu de luptat cu structuri mafiotie lăsate să crească nestingherite", a declarat Predoiu.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Mediafax organizează, marţi, conferinţa "Noutăţile introduse prin Codul Civil - Influenţa asupra mediului de afaceri", la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9211
Diferență: 0,0386
Ieri: 4.9192
Azi: 4.6615
Diferență: -0,5058
Ieri: 4.6852
Azi: 5.7073
Diferență: 0,1949
Ieri: 5.6962
Azi: 4.9963
Diferență: 0,4544
Ieri: 4.9737