Megaparlamentul României: 588 de parlamentari, aproape cât Bundestagul german

11 dec 2012 Autor: Iulian Anghel

Sistemul uninominal cu compensare (care recompensează partidele care nu au câştigat colegii uninominale dar au obţinut procente peste pragul electoral de 5%) face ca Parlamentul viitor să aibă un număr record de membri, 588, faţă de 471 de membri cât are actualul Parlamentul a cârui mandat expiră.

Parlamentul României va avea un număr de membri aproape egal cu Bundestagul german (camera inferioară a Parlamentului german) care are, în actuala structură, are 622 de deputaţi, la o populaţie a ţării de 82 mil. locuitori.
 
USL, cu 395 de parlamentari şi-a asigurar o majoritate constituţională (67,17% din mandate) şi va putea modifica Constituţia fără ajutorul altcuiva.
ARD are 13,6% din mandate (80 de parlamentari), PPDD are 11,3% mandate (67 de parlamentari), UDMR are o pondere parlamentară de 4,6% (27 de parlamentari), iar minorităţile care au 18 deputaţi (nu au senatori) au 3% din Parlament.
Discuţiile despre un Parlament cu 300 de membri şi referendumul aprobat în 2009 pentru limitarea numărului parlamentarilor au avut ca rezultat cele de mai sus.
Astfel Parlamentul are mai mulţi membri decât angajaţii unor companii de talie mare precum Lafarge, Flanco Retail, Simens sau Farmexim.
 
Cuvinte cheie:
parlament
, alegeri parlamentare
, deputati
, senatori
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
Per Scorilo - 11 decembrie 2012, 20:51

Doar Camera inferioara a Bundestag-ului nu poate avea 622 parlamentari. Din cate citesc pe Wikipedia, Bundestag-ul este Parlamentul Federal. Ati lasat impresia ca mI exista o camera, "superioara". Adica 622 de parlamentari reprezinta toti cei 82 mil de cetateni.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide