Politică

Miniştrii de Finanţe din UE discută luni despre penalizarea ţărilor care încalcă regulile bugetare

Miniştrii de Finanţe din UE discută luni despre penalizarea ţărilor care încalcă regulile bugetare
05.09.2010, 14:51 16

Miniştrii de Finanţe din UE vor discuta luni despre penalizareamai eficientă a membrilor care nu respectă regulile referitoare ladisciplina bugetară, dar şi solicitarea a nouă ţări, între care şiRomânia, privind excluderea costului reformei pensiilor dincalculul deficitelor şi al datoriilor, scrie Mediafax.

Reformele legate de Planul de Stabilitate şi Creştere au rolulsă prevină declanşarea unei noi crize a datoriilor suverane, detimpul celei din Grecia, după ce legislaţia actuală s-a doveditineficientă pentru impunerea unor limite datoriilor şi deficitelor,relatează Reuters.

Ideile de reformă sunt dezbătute într-un for numit Task Force,format din miniştrii de Finanţe, care s-a reunit pentru prima oarăîn luna mai.

"Miniştrii vor discuta tipurile de sancţiuni care ar trebuiaplicate, dacă acestea trebuie să fie automate, sau dacă trebuieaplicate numai corectiv sau şi preventiv", a declarat o sursă dinzona euro, apropiată situaţiei.

Surse din zona euro au arătat că există o anumită frustrare înrândul ţărilor UE în legătură cu ritmul progreselor, mai ales cătermenul limită a fost stabilit pentru sfârşitul lunii octombire,când reforma trebuie să fie aprobată de summitul liderilorcomunitari. Citiţi mai mult despre disciplina bugetară din UE pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO