Politică

Ministrii Pacuraru si Seres sunt la o semnatura de urmarirea penala

Ministrii Pacuraru si Seres sunt la o semnatura de urmarirea penala

Paul Pacuraru, ministrul muncii: Suntem in Kafka, in plin suprarealism . Nu am o problema juridica si voi demonstra acest lucru. Nu am niciun fel de rezerva in a va solicita, si sper sa fiu si convingator, sa votati pentru aprobarea cererii de incepere a urmaririi penale.

27.08.2008, 19:02 17

Planul Senatului a votat ieri inceperea urmaririi penale impotriva celor doi demnitari, cu toate ca majoritatea senatorilor au sustinut ca dosarele intocmite de Departamentul National Anticoruptie (DNA) pe numele lui Pacuraru si Seres sunt mai degraba politice si nu sunt sustinute de probe. De altfel, senatorii au decis ca hotararile forului legislativ in cazul celor doi sa contina si criticile la adresa DNA formulate de unii dintre colegii lui Pacuraru si Seres.
Codrut Seres este cercetat de DNA in doua dosare - Electrica Muntenia Sud si Hidroelectrica - fiind acuzat de subminarea economiei nationale si de sprijinirea unor grupuri infractionale. Cu doua luni in urma, el fusese absolvit de procurori de acuzatia de coruptie in aceste dosare. Pacuraru este invinuit de coruptie intr-un dosar in care este implicat si fiul sau.
Din punt de vedere procedural, cazul lui Seres este mai simplu, ancheta urmand sa fie continuata de procurori pentru ca dosarul sau sa ajunga apoi la judecatori, daca se constata ca a savarsit vreo infractiune.
Cazul lui Pacuraru ar putea avea insa si implicatii administrative.
Potrivit Legii raspunderii ministeriale nr. 115/1999, "in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie".
Asadar, Traian Basescu poate dispune suspendarea din functia de ministru al muncii a lui Paul Pacuraru, procedura de care seful statului a uzat in cazul unui alt ministru libe-ral, cel al apararii Teodor Atanasiu, in urma cu aproape doi ani. Atunci procurorii au declansat urmarirea penala impotriva ministrului apararii, acum sef al AVAS, in urma unei cereri formulate atunci de fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu, acum candidat la parlamentare pe listele PNL.
Atanasiu a fost gasit nevinovat de acuzatiile de calomnie formulate de Saftoiu, dar, intre timp, ministrul fusese schimbat tot in baza legii care spune ca un interimat ministerial nu poate fi mai mare de 45 de zile. Or, procurorii nu
l-au scos de sub acuzare pe Atanasiu in acest interval, iar el si-a pierdut functia de ministru, chiar daca a fost declarat apoi nevinovat.
Daca presedintele il suspenda pe ministrul muncii, iar procurorii nu dau solutia de neincepere a urmaririi penale in acest interval, Pacuraru isi pierde postul. Daca va fi gasit vinovat si va fi trimis in judecata, el este demis automat, potrivit legii raspunderii ministeriele.
Pana la inchiderea editiei, Presedintia nu comunicase daca seful statului il va suspenda sau nu din functie pe Pacuraru.
Ieri in Senat au fost exprimate ingrijorari de acest fel. Puiu Hasotti, liderul grupului liberal din Senat, a fost de parere ca presedintelui ar trebui sa i se ceara ca Pacuraru sa nu fie suspendat din functie pe motiv ca este nevinovat. Insa, potrivit senatorului Gyorgy Frunda, daca Senatul voteaza pentru urmarirea penala a ministrului (ceea ce s-a intamplat ulterior acestei declaratii), "el este ca si suspendat".
In cazul solicitarilor procurorilor pentru Codrut Seres, au fost aprobate ambele cereri, in cele doua dosare una cu 83 "pentru", 36 "impotriva" si un vot anulat, iar alta cu 79 de voturi "pentru", 40 "impotriva" si un vot anulat.
Pentru Paul Pacuraru s-a aprobat inceperea urmaririi penale, cu 75 de voturi "pentru", 44 "impotriva", iar un vot a fost anulat. Doar PC, partid din care face Seres, a anuntat ca va vota impotriva inceperii urmaririi penale a celor doi, in vreme ce restul partidelor au anuntat ca vor vota fie "pentru" (PD-L, PNL, PRM), fie ca vor lasa decizia la mana propriilor senatori (PS si UDMR).
Codrut Seres nu a votat, desi era prezent, in vreme ce Pacuraru a spus ca a votat pentru inceperea urmaririi penale impotriva sa.
Cum este procedura Senatului, cei doi s-au aparat in fata plenului si ambii s-au declarat nevinovati, acuzand faptul ca dosarele lor sunt instrumentate incorect de procurorii anticoruptie.
Legea raspunderii ministeriale a fost modificata de mai multe ori, iar in urma interventiei Curtii Constitutionale a ramas stabilit ca ministrii sau fostii ministri care sunt si parlamentari sa aiba incuviintarea camerei din care fac parte inainte ca procurorii sa inceapa urmarirea penala impotriva lor.
Exista patru cazuri de acest fel in prezent. Cele doua de fata si alte doua ale fostilor ministri, acum deputati, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Desi Camera s-a intrunit in sesiune extraordinara pentru a dezbate cazurile Nastase si Mitrea o decizie nu a fost luata din cauza lipsei de cvorum.
Comisia Europeana a criticat in ultimul raport faptul ca Parlamentul pune piedici procurorilor in zece cazuri ale unor fosti demnitari ministeriali care acum sunt parlamentari. In urma acestor critici, Traian Basescu a cerut celor doua camere sa se intruneasca in sesiuni extraordinare pentru a discuta aceste cazuri, iar conducerile Senatului si Camerei au fost de acord cu solicitarea sefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO