Politică

Ministrul Afacerilor de Interne Carmen Dan: Demisia Codruţei Kovesi, un gest de onoare

Ministrul Afacerilor de Interne Carmen Dan: Demisia...

Autor: Oana Despa, Mediafax

31.05.2018, 10:32 1409

Ministrul Afacerilor de Interne, Carme Dan, a declarat, joi, că o eventuală demisie din parte Codruţei Kovesi ar fi un gest de onoare, precizând că oricum există decizia dată de Curtea Contituţională pe care preşedintele Klaus Iohannis tebuie să o respecte. 

Întrebată dăcă procurorul şef al DNA, Laura Cotruţa Kovesi, va trebui să îşi dea demisia după decizia CCR, Carmen Dan a spus: "E un gest de onoare, aş zice, dar e o analiză proprie pe care unii dintre noi aşteaptă să o facă. Oricum, există această decizie. Ştim că este obligatorie şi aşteptăm de la preşedintele României să o respecte".

De asemenea, Ministrul Afacerilor de Interne a susţinut că îşi doreşte ca preşedintele României să nu tragă de timp în ceea ce priveşte revocarea lui Kovesi, precizând că şeful statului trebuie "să dea dovadă de responsabilitate şi să procedeze în consecinţă".

Curtea Constituţională a arătat, miercuri, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.