Eveniment

Niţă: Vindem doar pachete minoritare la firme din energie; pot fi eficiente şi cu management de stat

Niţă: Vindem doar pachete minoritare la firme din...

Autor: Andi Manciu

19.04.2013, 12:03 78

"Multă lume se întreabă dacă vom privatiza sistemul energetic naţional. Nu-l vom privatiza, în totalitate. Vom vinde doar pachete minoritare, pentru că unele sunt societăţi de interes naţional pe care ţara asta trebuie să le păstreze, important este să le facem să fie eficiente, chiar cu un management de stat. Sunt societăţi de care unii şi-au bătut joc, situaţia de la Hidroelectrica, situaţia Regiei de Activităţi Nucleare, situaţia complexului Hunedoara. (...) Vom respecta angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de FMI, CE, dar nu vom vinde decât pachete minoritate de acţiuni", a declarat Niţă.

Angajamentele faţă de FMI şi CE includ însă vânzarea pachetelor majoritare la câteva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara sau Electrica, precum şi listarea la bursă a unor pachete minoritare, la Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%), Nuclearelectrica (10%) şi Transgaz (15%). Oferta la Transgaz s-a încheiat, statul cedând participaţia de 15% pentru 72 milioane euro.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul a şi avizat, în martie, începerea procedurii de privatizare, prin vânzarea unui pachet de 51% din acţiuni către un investitor selectat prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, precedată de negocieri, şi în urma unei majorări de capital.

Altă obligaţie asumată în relaţia cu FMI vizează instalarea managementului privat la mai multe companii, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara, Transelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica.

Niţă a spus că valoarea pachetelor vândute va fi inclusă în capitalul social, pentru dezvoltare.

Ministrul a menţionat că din acest punct de vedere Transgaz face o excepţie, deoarece strategia de privatizare a fost aprobată înainte de instalarea actualului Guvern.

"Urmează o perioadă destul de dificilă în industria energetică. (...) Va trebui să luăm nişte măsuri care nu vor conveni multora. Reorganizarea sistemului energetic naţional se va face, indiferent dacă unora le place sau nu le place lucrul acesta. Ne interesează să avem energie ieftină şi iată că piaţa, dacă vă uitaţi pe bursa de energie, aduce preţurile la un anumit nivel pe care toate societăţile producătoare de energie trebuie să se încadreze, dacă nu trebuie să pună lacătul pe societăţile respective", a spus Niţă.

Oficialul a susţinut că, în ceea ce priveşte producătorii de energie pe cărbune, rămâne de văzut dacă vor rezista în piaţă.

"Din ce ştiu eu, nu cred că vor rezista în piaţă. Atunci ce facem, închidem producţia de cărbune, sau producţia de energie pe bază de cărbune? Eu zic că nu, pentru că, iată, Germania anul trecut a crescut producţia de energie electrică pe cărbune cu 5%, Spania cu 20 şi ceva la sută. Deci este o reconsiderare a producţiei de energie pe bază de cărbune, chiar dacă sunt cârcotaşi care ne spun «dar trebuie să avem grijă de mediu». Desigur, trebuie retehnologizate toate aceste producţii pe bază de cărbune", a mai spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO