Politică

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea: Programul naţional de fertilizare in vitro, pus în debatere public

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de...

Autor: Laura Buciu

13.02.2022, 17:41 630

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, anunţă, duminică, faptul că a fost pus în dezbatere publică pachetul complet care să reglementeze noul program naţional de fertilizare in vitro. 

„Veşti importante pentru viitorii părinţi din România! Facem paşi importanţi pentru a extinde la nivel naţional un program de suflet. Am lansat în dezbatere publică pe pagina de Internet a Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse pachetul complet care să reglementeze noul program naţional de fertilizare in vitro. Facem toate demersurile necesare, împreună cu Ministerul Sănătăţii, dar aşteptăm sugestii de la toţi specialiştii, organizaţiile şi asociaţiile din domeniu”, spune Gabriela Firea, pe Facebook.

Toate propunerile pe acest subiect trebuie trimise pe adresa relatiipublice@mfamilie.gov.ro

Firea aminteşte că a lansat acest program în Bucureşti, pe vremea când a fost primar general, însă, în ultimul an finanţarea a fost mult redusă.

Potrivit ministrului, în Capitală, s-au născut 500 de copii şi sunt peste 100 de sarcini în evoluţie la acest moment.

„Extindem acest proiect şi la nivel naţional. El se adresează femeilor cu vârsta între 20 şi 45 de ani, o noutate, pentru că până acum erau doar incluse doar femeile până în 40 de ani. Un alt criteriu, valoarea AMH-ului, va fi eliminat pentru că am primit semnale că este prea restrictiv. Suma decontată este 4.500 de euro, echivalentul în lei, şi se pot înscrie în program cupluri căsătorite sau nu, dar şi femeile singure. Se va legaliza şi în ţara noastră transplantul de material genetic, acum multe cupluri fiind nevoite să meargă în străinătate”, a mai spus Gabriela Firea.

Ministrul mai spune că va propune acordarea mai multor zile libere pentru femeile care realizează aceasta procedură, pentru că specialiştii vorbesc de circa 7-10 zile de repaos.

Şi ministrul Sănătăţii, Alexandrul Rafila, încurajează acest proiect, iar Gabriela Firea speră ca în două luni va putea fi aplicat proiectul la nivel naţional.

„Am vorbit astăzi şi despre alte două proiecte pentru sprijinirea familiei pe care le avem în lucru: Proiectul „Testare genetică pentru cancerul de sân” presupune decontarea testelor genetice specifice pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, iar sprijinul propus se ridică la aproape 3.500 de euro şi Proiectul „Testare BRCA” presupune evaluarea riscului de apariţie a cancerului la sân şi recomandarea unor strategii de prevenţie personalizată prin decontarea unor teste genetice, în valoare de aproximativ 2.500 de lei. În zilele următoare vin cu veşti şi despre celelalte proiecte din domeniul protecţiei drepturilor copilului, tineretului şi egalităţii de şanse”, a mai spus Firea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO