Politică

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Ordonanţa privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat merge mai departe

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Ordonanţa privind...

Autor: Petriana Condrut, Mediafax

28.12.2017, 13:43 641

"Din informaţiile apărute în media s-ar proroga aplicarea OUG 79 care prevede şi transferul contribuţiilor. E o ştire falsă. Nu e în discuţie asa ceva, Ordonanţa îşi urmează cursul. Prorogarea este legată de implementarea contului unic şi acest lucru va fi prorogat până la jumătate lui 2018. E cu totul alt subiect", a declarat Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe.

Declaraţiile au fost făcute la recomandarea premierului Mihai Tudose- "pentru a dezamorsa un zvon pe care îl auzim de azi dimineaţă"- în contextul în care s-a vorbit în spaţiul public de o posibilă amânare a revoluţiei fiscale, ceea ce presupune şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Potrivit informaţiilor oficiale, amânarea cu şase luni se referă la intrare în vigoare a normei privind efectuarea plăţii obligaţiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Plata în acelaşi cont unic a contribuţiilor sociale, precum şi a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018.

Astfel, până la 1 iulie 2018 vor putea fi utilizate cele două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017.

Potrivit sursei citate, măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credinţă, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligaţiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilităţii plăţii.

"Amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative şi de plată", transmite aceeaşi sursă.

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi, iar în celălalt sunt plătite contribuţiile la pensie, sănătate şi şomaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO