Politică

Ministrul Justitiei demisioneaza intr-un scandal legat de un teren

Ministrul Justitiei demisioneaza intr-un scandal legat de un teren

Chiuariu este acuzat de procurori de abuz in serviciu contra intereselor publice

10.12.2007, 17:12 97

"Maine dimineata (astazi - n.n.) ii voi inainta premierului demisia mea din functia de ministru al justitiei. E un gest de responsabilitate. Nu vreau ca dispute personale si politice sa afecteze activitatea si credibilitatea institutiilor statului", a spus Chiuariu.
Seful statului a anuntat vineri ca va aviza inceperea urmaririi penale, ceruta de Parchet, dupa ce decizia Curtii Constitutionale (care a declarat neconstitutionala desfiintarea Comisiei prezidentiale care avizeaza urmarirea penala impotriva ministrilor) va aparea in Monitorul Oficial. Decizia ar urma sa fie publicata astazi. Ca urmare a acestei decizii, seful statului nu mai trebuie sa astepte acordul juristilor pentru a aviza urmarirea penala ceruta de Parchet, ci poate trimite direct dosarul pe masa procurorilor. Basescu a declarat ca lanseaza un apel public la intelepciune si la o remaniere a ministrului justitiei, apreciind ca ar fi grav daca acesta ar ajunge in fata procurorilor din aceasta postura. Basescu ar urma sa semneze urmarirea penala - primul pas inainte de suspendarea din functie si pentru ministrul muncii Paul Pacuraru (PNL), cercetat intr-un caz de trafic de influenta.
Chiuariu este cercetat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
intr-un dosar care se refera la legalitatea asocierii Companiei Posta Romana cu firmele Procema si ComNord - ale omului de afaceri Sorin Creteanu -, la care Posta a adus un teren de peste 8.000 de metri patrati situat pe Calea Victoriei in schimbul unor actiuni. Pe aceste teren, firma Impost Developement, creata din asocierea companiei de stat cu firmele private, ar urma sa construiasca un hotel de 300 de camere sub brandul "Sheraton, Le Meridien".
Procurorii il acuza pe ministru de "abuz in serviciu contra intereselor publice, avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul" pentru avizul de legalitate pe care l-a dat hotararii de guvern prin care terenul de peste 8.000 de metri privati era retras din proprietatea publica a statului si trecut in cea privata pentru a se putea face astfel asocierea. In acelasi dosar, mai sunt cercetati fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, si directorul Postei Romane, Dan Mihai Toader.
Avizul ministerului la aceasta asociere a fost dat in aprilie, la cateva zile dupa ce Tudor Chiuariu, fostul avocat al lui Relu Fenechiu, deputat PNL si influent om de afaceri in Iasi, si-a preluat mandatul de ministru al justitiei. Chiuariu este cel de-al patrulea ministru al cabinetelor Tariceanu care renunta la mandat din cauza problemelor cu Justitia, dupa Teodor Atanasiu - ministrul apararii, care a fost suspendat din functie pentru 45 de zile si apoi a fost inlocuit, acuzat intr-un proces de calomnie, ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy - implicat in cazul privatizarilor din Energie, ministrul agriculturii Decebal Traian Remes, care a demisionat la cateva zile dupa ce televiziunea publica a difuzat o caseta in care era prezentat luand un plic in care se presupune ca erau mai multe mii de euro si fostul ministru de stat George Copos, implicat in dosarul Loteria. Fostul ministru al economiei Codrut Seres (PC) este si el acuzat in dosarul privatizarilor din Energie, insa el a plecat din Guvern, odata cu ceilalti colegi din partid, inainte de declansarea urmaririi penale impotriva sa.
Potrivit legii raspunderii ministeriale, demnitarul este suspendat din functie pentru 45 de zile in momentul inceperii urmaririi penale si este inlocuit daca in aceasta perioada cazul sau nu este clarificat in Justitie. Cele noua luni pe care ministrul justitiei Tudor Chiuariu
le-a petrecut in guvern au fost marcate de tensiuni, intrucat a cerut foarte rapid "remanieri" la Departamentul National Anticoruptie - este vorba in primul rand de procurorul Doru Tulus, cel care a instrumentat tocmai dosarul privind terenul Postei.
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut in 19 septembrie avizul prezidential pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrului justitiei, insa la cateva zile Guvernul a promovat, la initiativa lui Chiuariu, o ordonanta de urgenta prin care comisia era desfiintata, fiind inlocuita cu o alta comisie formata din judecatori. Ca urmare a acestei ordonante, publicata la cateva ore de la adoptare in Monitorul Oficial, urmarirea penala impotriva demnitarilor suspectati de coruptie a fost practic blocata. In afara lui Chiuariu si Pacuraru, este vorba de cazurile fostilor demnitari Adrian Nastase (PSD), Miron Mitrea (PSD), Decebal Traian Remes (PNL), Szolt Nagy (UDMR), Codrut Seres (PC), Ioan Avram Muresan (PNTCD).
Conducerea liberala urmeaza sa se reuneasca in aceasta dimineata si va lua in discutie chestiunea succesorului lui Chiuariu, dar si o remaniere guvernamentala, potrivit unor surse din partid. Pe lista posibililor succesori ai lui Chiuariu se afla Norica Nicolai (vicepresedinte PNL si membru in Comisia juridica a Senatului) si Renate Weber (fost consilier prezidential pe probleme de justitie si europarlamentar PNL).


"Urmasii" lui Chiuariu

Tudor Chiuariu pleaca dupa noua luni de la Ministerul Justitiei, dintr-o pozitie vanata de lideri ai PNL din timpul mandatului fostului ministru Monica Macovei. In varful listei cu posibili inlocuitori stau Norica Nicolai, senator PNL, si Renate Weber, europarlamentar. De altfel, vicepresedintele liberal Crin Antonescu a anuntat ieri ca o va propune pe Nicolai pentru functia de ministru. Cei doi, impreuna cu Ludovic Orban, au sustinut necesitatea unei remanieri guvernamentale la inceputul toamnei, care sa-i vizeze pe ministrii acuzati de coruptie, dar si pe ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, care a adus deservicii PNL din cauza gafelor sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO