Politică

Ministrul Justiţiei, la bilanţ: Mi-aş fi dorit o relaţie mai bună cu Parlamentul

Ministrul Justiţiei, la bilanţ: Mi-aş fi dorit o...

Autor: Claudiu Surmei

20.12.2016, 14:19 56

Ministrul Justiţiei a vorbit, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre realizările din mandatul noiembrie 2015– decembrie 2016, evidenţiind, între altele, continuarea reformei sistemului judiciar, investiţiile din infrastructura sistemului judiciar, revizuirea Strategiei Naţionale Anticorupţie şi reforma din sistemul penitenciar. Raluca Prună a subliniat că şi-ar fi dorit o mai bună colaborare cu Parlamentul.

"Sigur că mi-aş fi dorit să am o relaţie mai bună cu Parlamentul şi în materia aceasta de legislaţie de punere în acord a prevederilor din Codul de Procedură Penală şi din Codul Penal şi deciziile Curţii, mi-aş fi dorit să putem coopera. În realitate, în afară de discuţii informale, nu am făcut mare lucru. Nu am avut altceva de ales decât să îmi fac eu datoria şi datoria mea era să pun în acord aceste texte cu deciziile Curţii, în condiţiile în care este şi un termen de la Lege de 45 de zile şi noi aveam decizii vechi de un an, doi şi nu se întâmplase nimic. Sper ca următorul Parlament să fie mai eficient din acest punct de vedere şi să nu mai pună viitorul ministru în situaţia de a propune guvernului adoptarea unor OUG. (...) Urmare a numeroaselor decizii de neconstituţionalitate, a trebuit să adoptăm o serie de ordonanţe de urgenţă, între care ordonanţa 6/2016. A suscitat la acel moment numeroase discuţii. Dacă ne uităm pe agenda europeană, personal ca ministru nu am niciun fel de regret pentru că am adoptat această OUG care în fond nu face altceva decât să răspundă unor urgenţe care nu sunt numai ale României, care sunt urgenţe pe agenda europeană. S-a mai adoptat o OUG, 18/2016, care a pus în acord dispoziţiile din codul de procedură penală cu precădere, dar şi Codul Penal, cu deciziile numeroase de neconstituţionalitate ale Curţii Constituţionale", a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a evidenţiat continuarea reformei sistemului judiciar prin adoptarea unui plan de acţiune al strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, un plan de investiţii de 509 milioane de euro pentru perioada 2015 – 2020 şi un acord cu BIRD în valoare de 60 de milioane de euro pentru 2015 -2021, care vizează investiţii în infrastructura sistemului judiciar.

"În acest an, în materie de investiţii în infrastructura sistemului judiciar s-a semnat un acord important cu BIRD în valoare de 60 de milioane de euro, pentru 2015-2021. În tot cursul acestui an, am discutat despre modificarea pachetului de legi ale justiţiei, pachet care s-a adoptat în 2004 şi care 12 ani mai târziu, după aplicarea acestor trei legi, este necesar să fie modificat. Proiectul a fost preluat de la Consiliul Superior al Magistraturii. S-a lucrat împreună cu asociaţiile de magistraţi în tot cursul acestui an, s-a pus proiectul în dezbatere publică şi este publicat pe pagina ministerului şi urmează ca următorul guvern să îl asume sau nu şi să îl depună la Parlament pentru a avea loc o dezbatere autentică cu privire la acest pachet de legi", a spus ministrul Justiţiei.

Competenţa DIICOT a fost reaşezată şi adusă la un nivel de simetrie instituţională cu DNA, Strategia Naţională Anticorupţie a fost revizuită şi a fost operaţionalizată Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, susţine Raluca Prună.

"Cred că avem astăzi o strategie care poate fi asumată de toate aceste părţi din societate. Nu este o strategie a Ministerului Justiţiei, nici măcar o strategie a Guvernului, este o strategie a României. În aceeaşi materie de politică anticorupţie, în cursul acestui an, urmare a adoptării Legii privind Agenţia Naţională de Administrare a Bunurulor Indisponibilizate, am operaţionalizat această agenţie care astăzi are un sediu, care este mare lucru în România şi 26 de angajaţi. Cred că Agenţia este echipată astăzi să înceapă să livreze ceea ce societatea aşteaptă de la o asemenea agenţie. S-a revizuit şi Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general. Legea 318/2015 care reglementează organizarea şi funcţionarea ANABI, legea spune în ce procente se împart sumele recuperate de agenţie şi printre alţi destinatari reamintesc Sănătate - 20 la sută, Educaţie - 20 la sută, 15 la sută unor entităţi non guvernamentale", a declarat Raluca Prună.

Totodată, ministrul Justiţiei a vorbit despre reforma sistemului penitenciar şi a catalogat ca o eroare declaraţia din luna octombrie, când a spus membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că a minţit la CEDO că România are buget pentru şapte penitenciare.

"Am reuşit să punem puţină ordine în maniera în care se elaborează lucrări ştiinţifice în penitenciare, am adoptat... şi nu îmi face plăcere, dar asta este
istoria... două OUG prin care am încercat să punem ordine şi să restrângem activitatea de cercetare ştiinţifică a cărei loc eu cred că nu este în penitenciar,
dar având în vedere voinţa instituţională din România, am încercat să o reaşezăm în limite acceptabile. Ce am mai reuşit să facem anul acesta a fost să vedem ce măsuri la nivel administrativ se pot lua pentru ca detenţia în România să nu mai fie precară. (...) Încadrez la categoria eroare faptul că stăpânesc destul de bine limba română şi că îmi permit să folosesc uneori metaforic cuvintele. Pentru asta pledez vinovată. Modul în care am comunicat atunci probabil că nu a fost cel mai fericit, dar realitatea rămâne aceeaşi. Realitatea este că noi, în această ţară, nu avem programări multianuale, că noi avem bugete anuale şi că atunci când avansăm cifre pentru strategii, pentru planuri, pentru reformarea sistemului judicar, avansăm nişte cifre care nu sunt reflectate în realitate în bugete. Nu au cum să fie, pentru că nu avem bugete multianuale. Mi-aş fi dorit să nu fi creat atât de multe valuri şi atât de
multe discuţii cu privire la ceea ce am afirmat şi cred că relaţia pe care eu am avut-o cu CEDO şi modul în care eu am înţeles să gestionez această relaţie, mergând acolo cu un mandat foarte clar, pe baza unui memorandum care a trecut prin guvern şi promiţând acolo exact ceea ce putem face şi nimic mai mult, arată în fond că modul în care am lucrat cu CEDO nu a fost atât de rău", a mai spus ministrul Justiţiei.

Printre obiectivele atinse în mandatul său, Raluca Prună a mai enumerat participarea la consiliile JAI şi repunerea pe agenda publică românească a aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), subliniind că justiţia din România a atins un nivel în care nu mai poate fi influenţată politic.

"Reafirm că justiţia din România a atins acest nivel în care să nu mai poată fi influenţată politic. Cred că am făcut destul de multe lucruri pentru un singur an. Cred însă că mai sunt şi lucruri care urmează a fi continuate, sper. Adoptarea pachetului pentru Legile justiţiei, continuarea agendei pe care am deschis-o cu Republica Moldova a unui forum pe care l-am făcut în care instituţii judiciare din cele două ţări cooperează nemijlocit", a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebată de către jurnalişti ce va face după ce îşi va termina mandatul la Ministerul Justiţiei, Raluca Prună a spus că se va întoarce la cariera din Comisia
Europeană şi că nu a primit nicio propunere de a rămâne într-un nou guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO