Politică

Ministrul Muncii, despre cumulul pensiei cu salariul la stat: Vom ţine cont de cei cu pensii mici

Ministrul Muncii, despre cumulul pensiei cu salariul la stat: Vom ţine cont de cei cu pensii mici
08.12.2019, 20:21 423

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit cu explicaţii, duminică seara, despre propunerea legislativă privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, afirmând că se va ţine cont de situaţia persoanelor cu pensii mici şi măsura va respecta deciziile CCR.

Violeta Alexandru, ministru al Muncii, a scris, duminică seara, pe Facebook, că ea are 44 de ani şi nu ar fi normal să se audă despre ea că se va pensiona anul viitor, apoi că revine pe un loc pe care ar fi putut candida un tânăr absolvent.

„Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziţi de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituţie publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat şi un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranţa locului de muncă. Nu este corect ceea ce se întâmplă. Să avem curajul să recunoaştem”, spune Alexandru.

Ministrul Muncii afirmă că peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să ajute pe cei care nu mai pot lucra.

„Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizaţi, celor apţi de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat şi pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apţi de muncă, pot completa veniturile în privat. Oricum, pe legislaţia actuală (şi sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare îşi pot prelungi puţin activitatea. În toată Europa se simte o tendinţă de creştere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc şi pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toţi cei care vor să muncească. Propunerea va ţine cont de situaţia celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent şi corect. Să nu sufere cei cu venituri mici”, mai spune ministrul.

Violeta Alexandru dă asigurări că o asemenea măsură va respecta deciziile Curţii Constituţionale care a cerut să nu se afecteze drepturi.

AFACERI DE LA ZERO