Politică

Ministrul pentru Dialog Civic: Doar 220 de unităţi teritoriale sunt înscrise pe ghiseul.ro

Ministrul pentru Dialog Civic:  Doar 220 de unităţi...

Autor: Departamentul Corespondenti

19.04.2016, 15:42 60

Ministrul Violeta Alexandru a declarat, marţi, în urma unei întâlniri avute la Prefectura Timiş cu mai mulţi primari din judeţ, că una din problemele ridicate de aceştia a fost legată de platforma ghişeul.ro, unde se poate face plata online a taxelor şi impozitelor locale, dar care, în acest moment, este folosită doar de 220 de primării din întreaga ţară.

„Una dintre solicitările cetăţenilor e legată de plata online, de posibilitatea de a achita online taxele şi impozitele şi amenzile rutiere. Am discutat cu domnii primari cu privire la posibilitatea de înrolare în platforma ghiseul.ro, o platformă în care s-au investit bani pentru crearea ei şi pentru asigurarea posibilităţilor tehnice de a oferi aceste servicii. Din păcate, în acest moment, doar 220 de unităţi teritoriale sunt înscrise în platformă, ceea ce este foarte puţin. Pentru acest lucru am primit explicaţii perfect valabile, de exemplu nu toate unităţile au baze de date riguros făcute, în format online, cu datele contribuabililor arondaţi. De asemenea, pentru platforma ghiseul.ro, nefiind participantă trezoreria, cel puţin la nivelul comunelor, îi pun pe primari în situaţia de a-şi crea cont la bancă”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru.

La rândul său, primarul localităţii Moşniţa Nouă, Ioan Sorincău, a declarat, după întâlnirea cu ministrul Violeta Alexandru, că locuitorii comunei sale sunt reticenţi să plătească online taxele şi impozitele locale online.

„Primăriile nu sunt reticente, dar se poate consulta pe ghiseul.ro şi se poate vedea statistica. Dudeştii Noi are cont pe platformă şi nimeni nu a plătit online. La Timişoara există de mult timp şi abia vreo 1.000 de contribuabili au plătit online. Omul vrea să poată discuta cu funcţionarul public despre ce are de plătit, de ce are atât de plătit, de ce sunt taxele respective. La Moşniţa am instalat POS-ul şi omul plăteşte cu cardul. Costurile conturilor nu sunt foarte mari pentru primării, dar lumea nu are încredere în acest sistem. Plus că pentru a accesa platforma lumea trebuie să vină la primărie să se înregistreze, să-şi ia parola, şi mulţi consideră că dacă tot vin pot să vină direct să plătească”, a spus Sorincău.
Potrivit platformei ghişeul.ro, în Timişoara s-au înregistrat doar puţin peste 1.800 de utilizatori, în condiţiile în care municipiul are circa 200.000 de contribuabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO